nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Rezydencja w węgierskim Peszcie

O inspiracji

Na pierwszy rzut oka typowy dom rodzinny, który powstał w według projektu B13 Architecture and Interior Design Studio. Jednak przyglądając się bliżej, można dostrzec, że jego kształty to nie tylko demonstracyjne zastosowanie archetypowej formy, ale konsekwencja przemyślanego dostosowania budynku do stylu życia jego mieszkańców, zintegrowanego z architekturą krajobrazu.

Dom rodzinny, o nazwie „Rezydencja GG09”, powstał w węgierskim regionie Pest i jest urzeczywistnieniem wizji architektonicznej, mówiącej, że architektura obiektu, architektura krajobrazu oraz projektowanie wnętrz są organicznie zintegrowane i nie powinno się ich traktować, jako oddzielnych komponentów.„Rezydencja GG09” jest zdecydowanie odzwierciedleniem takiego podejścia do architektury. Węgierski architekt Istvan Banyei, autor projektu, stworzył otwarty plan przestrzeni dziennej, łącząc wnętrza ze swym otoczeniem. Doskonale zaplanowana komunikacja, nie narusza prywatności mieszkańców. Skrzydło domu, które mieści prywatne przestrzenie, jest znacznie większe od klasycznej strefy dziennej rezydencji. Centrum domu to teren kuchni i jadalni, który łączy części wspólne i prywatne. Ogromne przeszklenia ciągnące się od podłogi aż po sufit tworzą swoisty domowy „dziedziniec”. To właśnie tu dom łączy się z ogrodem i przyrodą.

Do wykończenia nowoczesnej STOODŁY, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, użyto aluminium. Ponieważ jesteśmy również projektantami wnętrz zastosowane na zewnątrz materiały wprowadzamy do wnętrz – podkreśla architekt – Prywatny dom z dachem bez okapu został zaprojektowany z użyciem aluminium PREFA. Aluminium ma w sobie ogromny potencjał i niewątpliwe jest nierozłączną częścią projektów Benyei.

Dom z zewnątrz został wykończony tym samym materiałem, który pokrywa nie tylko ściany, ale też dach. Zastosowany materiał to w tym przypadku aluminiowe dachówki romb w kolorze białym – choć nowoczesne – podkreślają archetypową formę budynku.

Lokalizacja: Peszt, Węgry
Tekst: nowoczesna STODOŁA