nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce

O inspiracji

Budynek o nazwie Shearers Quarters, czyli „Kwatery dla postrzygaczy owiec”, to dodatkowy budynek, który znajduje się na wciąż działającej farmie owiec, na której dalej istnieje główny, zabytkowy już dom wiejski.

Farma „Waterview” to duża nieruchomość na północy wsypy Bruny, gdzie w 1840 roku osiadł Kapitan James Kelly. Cała powierzchnia nadal działającego gospodarstwa owczego obejmuje 440 hektarów, które od 10 lat należą do jednej rodziny. Priorytetem właścicieli było dotychczas odnowienie krajobrazu części farmy o powierzchni ponad 150 hektarów, ponieważ teren ten został objęty ochroną konserwatora. W tej części zaplanowano też posadzenie ponad 6 tysięcy rodzimych drzew.„Shearers Quarters” powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce, a która w latach 1980-tych została zniszczona przez pożar. Budynek pełni rolę dodatkową dla wciąż istniejącego na farmie domu głównego. Został on zbudowany jeszcze przez pierwszego właściciela farmy. Nowe „Kwatery” mają służyć pracownikom, rodzinie i przyjaciołom, którzy licznie zjeżdżają tu na coroczne weekendy sadzenia drzew. Części wspólne domu obejmują duży pokój dzienny z jadalnią i kuchnią oraz małą łazienkę i pralnię, a części prywatne to dwie sypialnie i jeden pokój z łózkami piętrowymi.

Kształt budynku i jego geometria dopasowane są  do okolicy. Plan zmienia się zależnie od jego długości, kończąc się szeroką ścianą od wschodu. Nieregularny kształt ścian przekłada się na wnętrze, a podkreślają go jeszcze ułożone podłużnie deski i ramy okienne.

Paleta materiałów jest prosta i bardzo ograniczona. Na zewnątrz to przede wszystkim blacha dachowa, a wewnątrz w całości dominuje drewno, głównie gatunek Pinus Macrocarpa. Drewno to pozyskiwane było od wielu różnych dostawców, ponieważ miało ono pochodzić ze starych drzew połamanych przez wiatr. W sypialniach wykorzystano dawne skrzynki na jabłka, które tu zyskały nowe życie i nową formę, choć wcześniej służyły w różnych, starych sadach Doliny Huon.

Lokalizacja: Hobart, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce
Shearers Quarters powstały w miejscu dawnej szopy, w której strzyżono owce