nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Elewacja jak z konfetti

O inspiracji

Shift House to dom zbudowany na jednym z osiedli domów rodzinnych we wschodniej części Vancouver. Dzięki zabawnej i nieco odmiennej elewacji mimo pozostawania w zwartej zabudowie budynek jednocześnie współgra z otaczającymi domami i nieco wyróżnia się na ich tle.Słowo „zabawa” okazało się kluczowym w trakcie procesu projektowania domu. Właściciele, będący rodzicami dwójki dzieci, poprosili architektów z firmy Measured o zaprojektowanie domu, w którym zabawa będzie motywem przewodnim. Dom miał być zaprojektowany tak aby nie było w nim miejsca lub materiału niedostępnego dla dzieci lub ich przyjaciół. Chodziło o unikanie wykorzystywania materiałów, które byłyby niebezpieczne dla dzieci albo szybko ulegałyby zniszczeniu.

Motyw „zabawy” widoczny jest już w elewacji domu. Zewnętrzną okładzinę domu stanowi cedrowa deska elewacyjna oraz kontrastujący z nią gont mieniący się mnogością kolorów. We wnętrzu architekci postanowili pobawić się tradycyjnymi materiałami budowlanymi. Pozostawiono odsłoniętą konstrukcję oraz ocynkowane przewody. Szafki wykonano ze sklejki konstrukcyjnej. Całość przybiera formę skromnego, ale nowoczesnego stylu.

Schody oraz antresolę skonstruowano w taki sposób, aby urozmaicić przestrzeń i sprawić wrażenie jej spiętrzenia. Rozkład pomieszczeń rozplanowano tak, aby maksymalnie zoptymalizować przestrzeń i jej nie marnować. W tym celu między innymi bawialnię dla dzieci przedłużono o wnękę nad wejściem, dla bezpieczeństwa zabezpieczając ją siatką.

Dom otwiera się na naturę, dzięki dużym oknom. Dzięki sporym przeszkleniom kuchnia z jadalnią płynnie przechodzi na zadaszone patio.

Właścicielom zależało na tym, aby budowa ich dom nie odbiła się zbytnio na środowisku naturalnym. Dlatego też wiele materiałów uzyskało drugie życie. Deski z jodły pierwotnie wykorzystane do rusztowania, zbito w donice na kwiaty. Pozostałe deski sfrezowano i zabezpieczono, a następnie wykorzystano do zrobienia stołu do jadalni i biurka do gabinetu.

Jeśli interesuje Cię temat wykorzystania materiałów z odzysku, zajrzyj tutaj.

Lokalizacja: Vancouver, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA