STODOŁOWA perła Cottesloe

    O inspiracji

    Powstały dom w zachodnioaustralijskim Cottesloe opiera się na tych samych szczegółach i zasadach, co projekt Bondi Claytona Orszaczky’ego, a jednocześnie jest unikalny dla wymagań środowiska w Australii Zachodniej. Przestrzenie są skąpane w świetle z niemal wszystkich kierunków, odsłaniając delikatność i detale.

    Właściciele tego miejsca w Cottesloe pokochali dwuspadową formę i wyrazistą strukturę BARN House zaprojektowanej przez Claytona Orszaczky’ego we współpracy z Alwill Interiors i Dangarem Barinem Smithem, więc poprosili tę samą grupę o zaprojektowanie własnego nowego domu w Cottesloe. „Wyzwaniem było ustawienie domu tak, aby wpuścić światło na północ i połączyć ogród z domem” – mówi Michelle Orszaczky, dyrektor Clayton Orszaczky. „Była to dla nas okazja, aby wziąć pomysły z poprzedniego projektu i rozwinąć je w nowym miejscu w nowym stanie”.

    Gabled House w Cottesloe

    Odpowiadając na bardzo różne warunki klimatyczne, Gabled House otacza centralny dziedziniec, który jest zarówno „pochłaniaczem światła słonecznego” (wprowadzającym do domu północne światło), jak i miejscem do siedzenia całkowicie osłoniętym od wiatru. W rezultacie wszystkie obszary mieszkalne mają widok na ogród, w szczególności jadalnia i salon dla dzieci otoczone przestrzeniami ogrodowymi z trzech stron.

    Te pokoje (nazywane pawilonami ogrodowymi) są częściowo oddzielone od otwartych przestrzeni domu ceglanym grzbietem z recyklingu – mocnym murowanym elementem biegnącym przez całą długość domu. „Odbija słońce, oddziela pawilony i dodaje solidności przypominającej kolumnadę” – mówi Michelle. Ponadgabarytowe drzwi obrotowe umożliwiają wizualne i fizyczne połączenie w całym domu zgodnie z wymaganiami.

    Projekt zaprojektowano prawie całkowicie zdalnie – jest to świadectwo relacji między Alwill Interiors, Dangar Barin Smith, Wandoo Building Company i zaufanym klientem.

    Lokalizacja: Cottesloe, Australia
    Tekst: nowoczesna STODOŁA