nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Studio

O inspiracji

Projekt o nazwie „Studio” to niewielki domek, który stoi na otwartej przestrzeni w zalesionym terenie amerykańskiego stanu Vermont. Od tyłu domek osłania grupa sosen. Od północy jednak jego kwadratowy plan wychodzi na łagodne, zielone zbocze, ciągnące się poniżej.

Koncept projektu opierał się na wzmocnieniu takiej właśnie transformacji krajobrazu –od drzew sosnowych po szerokie otwarcie na zielony, odległy krajobraz. Przestrzeń wewnętrzna to ciągłe balansowanie pomiędzy wrażeniem zagubienia się w przyrodzie oraz poczucia bezpieczeństwa, jakie zapewnia zmyślnie skonstruowana architektura.

Dwoje drzwi wejściowych, które umieszczona pod dwóch stronach w rogu południowym budynku, pozwala wybrać, w jaki sposób właściciele i goście wkroczą do przestrzeni wewnętrznej. Dalej dwoje drzwi prowadzi do przedpokoju z prysznicem oraz dwóch długich korytarz biegnących do głównego pomieszczenia domku. Znajdujące się tu drzwi przesuwne można otworzyć na różne strony, zależnie od pogody i potrzeb mieszkańców.  Drewniana zabudowa kryje sofy, blaty robocze oraz przestrzeń do przechowywania różnych rzeczy. Stąd można też przejść do łazienki i małej, uproszczonej wersji kuchni. Całość to zaledwie 55 m².„Studio” stanęło w miejscu drewnianej chatki, która była nieocieplona i nieogrzewana. Aby dostosować się do wymogów budowlanych, powierzchnia i wielkość budynku zachowały wymiary pierwotnej chaty. Właściciel poprosił o budynek, który w pełni wykorzysta specyficzne parametry działki, dając jednocześnie wrażenie izolacji. Dom ma bowiem służyć pisarzom i artystom, którzy przyjadą tu w ramach stypendium.

Prosta paleta materiałów oraz ich minimalna obróbka odzwierciedlają prostotę oraz ręczne wykończenie całej przestrzeni. Klamki oraz proste zamki zostały wykonane przez miejscowego kowala, a wykończenia ścian i wbudowane meble wykorzystują proste, cięte drewno. Podłoga została wylana jako część fundamentów, a elewacja zewnętrzna to odporne na warunki atmosferyczne drewno Accoya, które zostało opalone, by zwiększyć jego wytrzymałość i trwałość. Cały budynek ma prostą, drewnianą konstrukcję, a przy budowie zastosowano tradycyjne techniki budowlane, by pokazać, że nadają się one również do nowoczesnej zabudowy.

Dawna chata, która stała w tym miejscu również zyskała nowe życie, ponieważ została przeniesiona nad staw, w którym można się kąpać, więc domek służy latem jako idealny domek kąpielowy.

Lokalizacja: Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA