NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Prosty budynek, w którym główną rolę gra starannie dobrana kolorystyka

O inspiracji

Nowoczesny, prosty budynek, w którym główną rolę gra starannie dobrana kolorystyka. Dzięki temu ciepłe wnętrza szkoły w Braine L’Alleud zapraszają do wejścia. Piętrowy budynek, wbudowany w płytką skarpę, jest bardzo prosty, przypomina nieco plastikowy klocek, porzucony niefrasobliwie przez dziecko podczas zabawy. Tymczasem jest to starannie przemyślana konstrukcja, dzięki której budynek szkoły specjalnej w belgijskim mieście Braine L’Alleud jest równie wygodny dla wszystkich uczniów, również tych, którzy poruszają się na wózkach inwalidzkich.

Jasno i ciepło

Architekci z brukselskiej pracowni Label Architecture zaprojektowali szkołę tak, że środek budynku zajmuje spora przestrzeń wspólna, służąca także jako sala gimnastyczna. Jest to najwyższe pomieszczenie - sięga drugiej kondygnacji. Wokół niej rozmieszczone są klasy, na piętrze od strony wspólnej przestrzeni osłonięte szklanymi taflami. Dzięki temu wnętrze jest jasne, przestronne i słoneczne. To wrażenie potęguje kolorystyka. Architekci wybrali do sali gimnastycznej neutralne okładziny z betonu architektonicznego, a na ściany w klasach żółto-pomarańczową farbę. Tworzy ona przyjazną, energetyczną atmosferę. Sprawia, że wnętrza sprawiają wrażenie jasnych i słonecznych. Takie zestawienie kolorystyczne można też znaleźć na elewacji budynku.

Dynamika kolorów

Ściany zewnętrzne szkoły zostały wykończone płytkami włókno-cementowymi Cedral z serii Alterna. Mają one gładką powierzchnię i ciemnografitowy odcień. Ułożono je stosując krycie francuskie. Jest to najstarsza forma krycia płytkami, nadająca się szczególnie do dużych, nieprzerwanych powierzchni. Dzięki temu ściany wyglądają jak pokryte łuską, a prosta bryła nabiera dynamiki. Idealnie wpasowują się w nią skontrastowane kolorystycznie elementy takie, jak schody na dwóch przeciwległych ścianach budynku czy ściana parteru z licznymi przeszkleniami. Utrzymane są w ciepłym odcieniu żółcieni, który nawiązuje do koloru użytego we wnętrzach. Bez żółtych wstawek bryła szkoły wyglądałaby znacznie masywniej, a dzięki nim nabiera lekkości i wręcz zaprasza, by zajrzeć do wnętrza.

Naturalne rozwiązania

Płytki włókno-cementowe Cedral Alterna doskonale sprawdzają się na szkolnej elewacji. Są bezpieczne, bo niepalne (klasa A2-s1, d0) i nienasiąkliwe, więc nie szkodzą im deszcz, mróz czy silne nasłonecznienie (a także niebezpieczne dla wielu materiałów wykończeniowych cykle zamarzania/rozmarzania). Płytki włókno-cementowe są całkowicie bezobsługowe, co oznacza, że nie wymagają żadnych zabiegów konserwacyjnych, a przy tym bardzo łatwo je utrzymać w czystości. Walory użytkowe to nie wszystko. Zaletą płytek włókno-cementowych jest także ich naturalne pochodzenie. Do produkcji używa się m.in. cementu, włókien celulozowych, wody i powietrza, które poddawane są działaniu wysokiego ciśnienia. Nadaje to im dużą odporność i twardość, a przy tym sprawia, że pozostają lekkie (ważą ok. 13 kg/m2). Dzięki temu są idealnym rozwiązaniem zarówno w przypadku nowych budów, jak i renowacji. Więcej projektów z zastosowaniem płytek Cedral znajdziesz tutaj Lokalizacja: Braine-L'Alleud, Belgia Tekst: nowoczesna STODOŁA