nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Greckie wakacje

O inspiracji

W rozległym gaju oliwnym, w północnej części Korfu, znajduje się przepiękna wiejska rezydencja. Położona w bliskim sąsiedztwie morza działka jest raczej wąska i podłużna. Dom znajduje się natomiast w jej najszerszej i najwyżej położonej części- kształt działki pozwalał tylko na takie rozwiązanie.Pomysł architektoniczny na zespół budynków „The Barn House” zainspirowano duszą i charakterem tego miejsca, czyli w myśl idei genius loci. Wśród brył zespołu znajdują się archetypowe struktury domów STODOŁOWYCH oraz budynki pomocnicze, zamknięte wokół dziedzinńa, zakończonego wysokimi murami.

Kompleks składa się z kamiennego budynku głównego, o podwójnej wysokości, z dwuspadowym dachem. Dom mieści salon, otwartą kuchnię z jadalnią oraz sypialnie. Tuż obok znajduje się niezależny budynek mieszczący hostel.

Relacja między trzema sąsiadujacymi budynkami jest określona przez ich ortagonalne położenie. Dom zaprojektowano w taki sposó aby zoptymalizować prywatność i funkcjonalność brył.

Podwórze stanowi rdzeń domu, mieści parking oraz wejście. Tam usytuowano także zewnętrzną kuchnię chronioną pergolą. Wzdłuż długiej fasady, usytuowano basen.
Materiały wykorzystane w projekcie to głównie kamień i drewno. Widoczne są w podstawie budynku oraz oprawach okiennych.

Lokalizacja: Korfu,

Tekst: nowoczesna STODOŁA