NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Maleńka chatka pokryta czarnym gontem

O inspiracji

Filmmakers Hut to maleńka, pracownia na brzegu jeziora Provesi w Finlandi. Budynek jest w całości pokryty gontem i stanowi przestrzeń prywatną, sekretne miejsce, w którym właściciel puszcza wodzę wyobraźni, fantazji i marzeniom, oraz przekuwa je w nowe pomysły. Chatka odrzuca obecny paradygmat architektury krajów północnych i po części wprowadza w swoje mury wpływy z filmów przygodowych z lat 80-tych. Ekranizacje owych czasów stanowią ważny element kultury dla dzieci dorastających w tamtej epoce. Dlatego też Filmmakers Hut odrzuca oczywiste rozwiązania i dąży do barokowego bogactwa, mistycyzmu i wielozmysłowego doświadczania rzeczywistości.Ścieżka do chatki biegnie wzdłuż linii brzegowej jeziora. The Filmmakers Hut wykonano na kamiennych fundamentach pośród łąki, w otoczeniu olbrzymich, starych drzew sosnowych. Budynek wydaje się zagubionym w czasie. Niegdyś pełnił funkcje sakralne, teraz jest świątynia kinematografii. Zewnętrzna część tej małej chaty tworzy złudną perspektywę. Dzięki zastosowaniu małych gontów pokrytych smołą i zaprojektowaniu zewnętrznych detali tak, aby wyglądały na pozbawione skali, chata wydaje się znacznie większa, niż jest w rzeczywistości. To z kolei sprawia, że otaczający krajobraz i przyroda wydają się kolosalne. Elewacja w całości pokryta gontem sprawia, że budynek wyjątkowo dobrze wtapia się w otoczenie. Ze ściany szczytowej, czarne drewniane schody wznoszą się z ruin kamiennego fundamentu do łukowego okna, służącego jako wejście. Wewnątrz znajduje się miejsce do pracy właściciela, w kształcie bazyliki. Nawy boczne służą do pracy, podczas gdy część główna to miejsce dla pomysłów, marzeń i wyobraźni. Ściany i sklepienie wyłożono ciemnymi, dębowymi deskami. Posadzkę wyłożono szorstkimi kamiennymi płytami, niczym w starym kościele. Na ścianach rozwieszono plakaty z ulubionych filmów klientów. Drabina wykonana z ciemnego dębu wznoszą się na antresolę i okrągłe okno, przez które do środka wpadają promienie słońca. W bocznej części chaty ustawiono stół roboczy oraz zamontowano żeliwny kominek. W drugiej części budynku znalazło się miejsce na półkę na książki i skórzaną sofę w kolorze brandy. Wykończenie wnętrza jest zmysłowe. Miękko wyprofilowane dębowe uchwyty oraz ciepła i charakterystycznie pachnąca skóra to wszechobecne elementy tego wnętrza. Wszystkie urządzenia techniczne, które zdradzają właściwy wiek budynku, są starannie i pomysłowo ukryte. W ten sposób budynek wydaje się ponadczasowy. The Filmmakers Hut szanuje i potęguje miłość i pasję, jaką klient darzy kino eskapistyczne. Działa jako miejsce, w którym klient może tworzyć własne wyimaginowane pomysły, które wykorzystuje w swoich realizacjach. Jeśli interesują Cię realizacje z użyciem gontu na elewacji, zajrzyj tutaj. Lokalizacja: Finlandia, Tekst: nowoczesna STODOŁA