nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Natura w The Gardens Care Home

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Projekt The Gardens Care Home ma swoje podłoże we współczesnych badaniach, które wskazują, że samopoczucie osób starszych w ośrodkach opieki jest silnie skorelowane z atrakcyjnym zielonym środowiskiem zewnętrznym i interakcjami społecznymi. Dlatego ważnymi parametrami w aranżacji przestrzennej było stworzenie komfortowych domów dla osób starszych z łatwym dostępem do własnych ogrodów, przestrzeni zewnętrznych i wspólnych obiektów.

Wspólnota i bezpieczeństwo w The Gardens Care Home

Propozycja The Gardens Care Home jako budynku dwukondygnacyjnego umożliwiła wejście do ogrodów bezpośrednio na parterze. Wszystko za sprawą dziedzińców atrium lub poprzez obszerne tarasy dachowe na drugim piętrze. Od wewnątrz osoby starsze mają kontakt z ogrodami dziedzińca poprzez duże sekcje okienne. Zwiększa to poczucie bezpieczeństwa i zachęca ich do eksploracji środowiska zewnętrznego i interakcji z innymi. Wokół korytarzy i pojedynczych jednostek pokojowych stworzono centra dla zwiedzających. Wzniesiono wspólne obiekty i wspólne przestrzenie, aby wzmocnić poczucie przynależności i uczestnictwa – fundamentalne poczucie nie bycia samotnym. Według architektów ze studia Marge Arkitekter ten sposób organizowania przestrzeni wewnętrznych dla osób starszych jest niezbędny do dynamicznej interakcji społecznej między mieszkańcami, personelem, krewnymi i innymi osobami.

Sztuka elewacyjna

Elewacje wychodzące na dziedzińce atrium pokryte są solidną i trwałą boazerią. Nie wymaga ona konserwacji i ma niewielki wpływ na środowisko. To, w połączeniu z różnymi układami krajobrazowymi drzew, wody i roślin na dziedzińcach tworzy intymną i łagodną atmosferę. Zewnętrzną część The Gardens Care Home zwrócono w stronę dużych lokalnych budynków przemysłowych, lasów i krajobrazów rolniczych. A pokryto ją cementem włóknistym. Cement ma różne kolory i odcienie korespondujące z jasnymi tonami otaczających zielonych pól. „Ekspresja elewacji przypomina tekstylną haftowaną ramkę, która biegnie wokół budynku”.

Centrum opiekuńcze ma zatem zewnętrzną stronę o wyraźnej tożsamości w zróżnicowanym środowisku i przypominającą klasztorną organizację wewnętrzną z dotykowymi i sensownymi dziedzińcami atrium. Niepowtarzalny profil budynku w zwykłym codziennym kontekście sprawia, że projekt architektoniczny jest symbolem atrakcyjnego i bezpiecznego środowiska życia dla osób starszych.

Lokalizacja: Örebro, Szwecja
Tekt: nowoczesna STODOŁA

The Gardens Care Home Marge Arkitekter

Autorzy