nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

The Wooden House zamazuje linię między przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną

O inspiracji

To projekt, który zdobył pierwsze miejsce w krajowym konkursie na najlepszą drewnianą konstrukcję w Słowenii w 2016 roku. The Wooden House to budynek mieszkalny, który uosabia trudną do zdefiniowania cechę architektury zamazującej linię między przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną.

nowoczesna STODOŁA została zaprojektowana z zamiarem stworzenia odpornego schronienia na każdą pogodę, ale architektom przyświecał też cel, by środowisko wewnętrzne wciąż dawało poczucie przebywania na zewnątrz.Delikatne, drewniane przestrzenie są osłonięte trwałą skorupą zewnętrzną, a szczególną uwagę zwrócono w tym przypadku na umiejscowienie domu. Stanął on więc na skraju dużej, leśnej polany, przyjmując formę, która nie narusza niezwykłego piękna naturalnego otoczenia.

Architekci mieli sporo ograniczeń ze względu na niewielki rozmiar samej działki budowlanej i musieli skupić się na maksymalnym wykorzystaniu dostępnej przestrzeni w taki sposób, by jak najlepiej służyła ona mieszkańcom. Jako główny materiał zastosowano drewno, by budynek jeszcze lepiej wmieszał się w swoje otoczenie.

Bazowy projekt jest niezwykle prosty, ale uzupełniają go pewne niuanse oraz charakterystyczna dla niego ukośnie cięta forma. Wszystkie pomieszczenia, poza łazienką, wychodzą na przeszkloną ścianę, która wpuszcza do wnętrza żywe kolory natury oraz jej kształty. Salon, jadalnia, kuchnia i łazienka z sauną znajdują się na parterze, a na piętrze ulokowano dwie sypialnie.

Dom powstał dla młodej, słoweńskiej rodziny, która obecnie mieszka w dużym mieście we Włoszech, ale chciała mieć domek na wypady w rodzinne strony. Właściciele przekazali architektom nieco ogólnych informacji dotyczących ich oczekiwań, ale pozwolili im wykorzystać wyobraźnię. W wyniku tego powstał dom, który wszyscy pokochali.

Lokalizacja: Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA