nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Wymarzona posiadłość Three Peaks

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Dom Three Peaks łączy prostszy styl życia z nowoczesnymi udogodnieniami. Kiedy Kirt i Carmel Staufferowie przeprowadzili się do Kalamazoo w stanie Michigan, aby otworzyć rodzinny ośrodek opieki nad osobami starszymi, szybko zdali sobie sprawę, że nie chcą mieszkać w okolicy, która ograniczałaby wygląd lub charakter ich domu. Zamiast tego zaczęli szukać działki, na której mogliby grać według własnych zasad.

Wymarzona działka – wymarzony dom

Staufferowie wraz z dwójką swoich małych dzieci chodzili od drzwi do drzwi w poszukiwaniu 4,5 hektarowych działek w okolicy, w której dorastał Kirt. Po wielokrotnych poszukiwaniach natknęli się na opuszczony dom wiejski przy krętym podjeździe. Działka nie była wówczas na sprzedaż, ale po nawiązaniu rozmowy z rodziną, dowiedzieli się, że marzeniem 96-letniego właściciela było przekazanie jej innej rodzinie, a nie podział, jak niektórzy z pobliskich nieruchomości.

Kirt i Carmel wkroczyli do akcji i skontaktowali się z projektantką Liz Hoekzema z KLH Homes, która zaprojektowała ich wymarzony dom. Istniejący dom wiejski, jak szybko przekonali się Staufferowie, był nie do uratowania. Na działce jednak stała ponad 100-letnia STODOŁA, którą przerobili w ogromny kurnik!

Trzy bryły Three Peaks

KLH pracowało z parą nad wizją trzech pojedynczych domów w jednym, które byłyby połączone przeszklonymi chodnikami, maksymalizując naturalne światło południowej ekspozycji nieruchomości. STODOŁĘ zachowano i zamieniono w kurnik, pokryty spalonym cedrem, aby pasował do materialnej historii głównego domu. Efektem końcowym jest to, co teraz nazywają Domem Trzech Szczytów. Trzy szczyty są odniesieniem do tego, jak dom jest celowo podzielony dla różnych przypadków użycia. W jednej sekcji znajdują się trzy sypialnie, kuchnia, salon, spiżarnia i część dzienna znajdują się w części środkowej. Garaż to sekcja końcowa. Three Peaks liczy 260 metrów kwadratowych powierzchni mieszkalnej.

Kirt i Carmel byli zaangażowani w proces projektowania i budowy Three Peaks, a nawet samodzielnie wykonali wykończenie zewnętrznej części domu. Kirt natknął się na japońską technikę wypalania drewna shou sugi ban na YouTube wiele lat wcześniej i para wiedziała, że jest to element, który chcieli wprowadzić – więc podjęli się projektu wypalenia i wyszczotkowania każdej deski w domu we własnym zakresie. Podkreślmy było to ponad 2700 metrów deski do samodzielnego, pojedynczego obrobienia.

Poza tym rodzina Staufferów unikała szaleństwa z kafelkami, wzorami, kolorami i „rzeczami, które wprowadzały bałagan”, mówi Hoekzema. Chcieli obfitości naturalnego światła i wiejskiego smaku dla projektu Three Peaks.

Wiejski klimat

Jeśli chodzi o sprzęt, starali się oddać hołd oryginalnemu wiejskiemu klimatowi, jednocześnie unowocześniając wyłącznie sposób użytkowania. W tym celu państwo Stauffers postanowili zainstalować inteligentny zamek przy wejściu głównym. Niestandardowe drzwi wejściowe zapewniają chwilę podglądu, dzięki czemu para może zobaczyć przybywających gości. Wiele szczegółów projektowych, w tym drzwi i szczelinowa poręcz schodów, zostało zaplanowanych z myślą o ekspozycji południowej.

To nieskomplikowane połączenie wewnętrza i zewnętrza jest odczuwalne w całym domu, ale szczególnie w głównym apartamencie, który ma oddzielny kącik z przezroczystym kominkiem i wiszącym łóżkiem, dzięki czemu można poczuć się jak w hamaku przez cały rok.

Wnętrza Three Peaks

Główna sypialnia jest „prawie jak dwie sypialnie w jednej” – mówi Carmel. Para zaczerpnęła inspirację do łóżka wiszącego do użytku wewnątrz/na zewnątrz z domu byłego sąsiada i zdecydowała, że będzie to obowiązkowy element ich nowego domu. Enklawa z łóżkiem wiszącym połączona jest z główną sypialnią. Kominek jest sterowany za pomocą przełącznika ściennego i łączy wizualnie dwa pokoje, jednocześnie dzieląc przestrzenie.

W pokoju dziecięcym firma KLH zdecydowała się wbudować komody wewnątrz szaf, aby zminimalizować przeszkody i zmaksymalizować przestrzeń do przechowywania i zabawy. Włączyli również drabinę prowadzącą na strych dla dzieci, jako hołd dla wchodzenia na strych STODOŁY.

Ekranowana weranda z kominkiem opalanym drewnem oferuje kolejny moment połączenia wewnątrz i na zewnątrz. „Moim ulubionym miejscem stał się ekran na świeżym powietrzu, ponieważ Kirt rano rozpala ognisko i możemy tam wypić kawę, zaplanować dzień, a potem wejść i rozpocząć zgiełk dnia” – mówi Carmel.

Lokalizacja: Kalamazoo, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy

Projektu