nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Two Halves

O inspiracji

Dom o nazwie “Two Halves House” to najświeższy projekt firmy Moloney Architects. To dom rodzinny w Australii, który odpowiada na potrzeby klientów i pięknego otoczenia, w którym się znajduje.
Nazwa domu „Dwie połówki” nawiązuje do jego podzielonej, monolitycznej formy, ponieważ dom wydaje się składać z dwóch pawilonów, które sprawiają wrażenie wolnostojących, choć w rzeczywistości jest inaczej.„Klienci chcieli, by wewnętrzne przestrzenie mieszkalne były wyraźnie połączone z otaczającymi dom drzewami i krzewami, ale jednocześnie chcieli mieć też poczucie prywatności i odosobnienia” – wyjaśnia szef firmy Moloney Architects, Mick Moloney.

Projekt odpowiada na te dwa wymogi jednocześnie dzieląc i łącząc przestrzenie: oddzielając strefę otwartą i tzw. „publiczną” od tej bardziej prywatnej i wyciszonej, gdzie znajdują się sypialnie i strefy kąpieli.

„Dwa pawilony wyraźnie odróżniają różne funkcje domu, dzieląc strefy prywatne i publiczne, otwierając przestrzenie dzienne na najlepsze widoki i naturalny dostęp światła” – uzasadnia Moloney.
W centrum otwartej strefy dziennej znajduje się kuchnia wraz z przestrzeniami, które są z nią związane – to część publiczna zaprojektowana jako miejsce do pracy i rozmów, przy jednoczesnej możliwości uczestniczenia w życiu kuchennym. „Przestrzeń ta jest przedłużeniem dla przyjaznego przesiadywania na stołkach w kuchni. Chcieliśmy podkreślić blat i przedłużyć go poza wyspę” – wyjaśnia architekt.
W podkreśleniu połączenia kuchni ze strefą jadalni i salonu pomaga wbudowana, nisko osadzona ława z szafkami, która biegnie wokół pomieszczenia. Goście i mieszkańcy mają różne możliwości prowadzenia bardziej prywatnych pogawędek i mogą wygodnie usiąść w różnych miejscach.

W drugim pawilonie znajdują się sypialnie i łazienki. To cała seria pomieszczeń, które są proste, ale jednocześnie przytulne i intymne. „W przeciwieństwie do publicznych stref otwartych, sypialnie i łazienki są zaprojektowane jako pomieszczenia zamknięte. Takie ułożenie przestrzeni podkreśla zamierzenia klientów i to, jak cenią sobie oni czas spędzany wspólnie i z gośćmi, organizując przestrzeń dzienną jako miejsce gościnne i otwarte, ale jednocześnie oferujące nieco prywatności i odosobnienia” – mówi Moloney.

Podczas projektowania wnętrz firma Moloney Architects zastosowała w całym domu powtarzające się jednakowe elementy ze sklejki brzozowej. Drewno jest ciepłe i przyjemne w dotyku, a jako element powtarzający się wzmacnia też monolityczną formę zakończonych krawędziami sufitów. „To ważny element, który wyraża rzeźbiarski charakter architektury tego wnętrza i podkreśla ciepłą atmosferę domu” – dodaje szef firmy.

Lokalizacja: Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA