nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Pierwotny dom był w zasadzie dwupiętrowym budynkiem z białej cegły

O inspiracji

Ten dom został zbudowany w latach 60-tych, w stylu przypominającym nieco wiejskie domki, jakie były znane w tej części Brukseli. Teraz stoi on w zamożnej, zielonej dzielnicy mieszkalnej na przedmieściach miasta.

Pierwotny dom był w zasadzie dwupiętrowym budynkiem z białej cegły. Jego projekt wykorzystywał opadający teren, dzięki czemu w piwnicy powstał garaż na dwa samochody. Do głównego wejścia, znajdującego się na pierwszym piętrze, wchodziło się po zewnętrznych schodach.Surowe przepisy budowlane obowiązujące w tym miejscu narzuciły architektom pozostawienie starej geometrii domu, łącznie z jego pochylonymi dachami, jego wysokością i materiałami, z jakich pierwotnie został zbudowany. Pojawiły się jednak pewne możliwości „wyrzeźbienia”
terenu oraz wyboru palety zastosowanych kolorów.
Przy takich założeniach architekci zaplanowali renowację i powiększenie domu, które bazowało na trzech etapach.

  1. Stworzenie „plinty” całego budynku: najniższy poziom został powiększony, wzmacniając geometrię budynku oraz tworząc wrażenie, że obecnie spoczywa on na podstawie – „plincie”. Takie rozwiązanie stworzyło też nowe schody zewnętrzne, które łączą dwa poziomy ogrodu, tworząc przejście wzdłuż południowej fasady. W podstawie powstały też trzy nisze: garaż, wejście do biura oraz nowe główne wejście.
  2. Odświeżenie wnętrza: nowe wejście do domu zostało obniżone do poziomu parteru, co pozwoliło zupełnie „uwolnić” pierwsze piętro. Wewnątrz nowe, posągowe wręcz schody wspinają się wzdłuż ściany. Ponadto, powiększono wysokość nowego salonu na dwa piętra budynku.
  3. Ramy dla przyrody: aby stworzyć wrażenie monolitycznej konstrukcji, architekci wybrali ciemną paletę materiałów elewacyjnych oraz tych zastosowanych na dachu i w stolarce okiennej. Ściany wewnętrzne domu – jak „camera obscura” – zostały pomalowane głównie na biało, tworząc pełny kontrast ze światem zewnętrznym. Okna stały się ramami dla otaczającej dom przyrody. Aby przedstawić różne widoki otoczenia, architekci zastosowali też różne szerokości ram okiennych oraz umieścili część okien po zewnętrznej stronie ścian.

Powierzchnia: 500 m2
Lokalizacja: Bruksela, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA