NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Indyjska Villa in the Woods

O inspiracji

Położona pomiędzy Bhimtal i Mukteshwar w północnoindyjskim stanie Uttarakhand, Villa in the Woods jest częścią głównego planu mającego na celu promowanie świadomej społeczności żyjącej pośród himalajskich lasów. Z bezpośrednim dostępem ze stolicy Indii, New Delhi, leży w paśmie Kumaon w Himalajach na wysokości 2,04 kilometra.

Założeniem było stworzenie na wzgórzach samowystarczalnej społeczności, żyjącej w zgodzie z naturą. Schemat projektowy Villa in the Woods uwzględnia szczegółowe analizy istniejącego terenu, skarp, roślinności, schematów odwadniania powierzchni i rodzajów gleby. Badania te przeprowadzono w celu zidentyfikowania strategii zarządzania zlewniami i wodami opadowymi. Podobnie do potencjalnych obszarów do rozwoju w celu zminimalizowania wykopów i zasypywania oraz uniknięcia zakłócania ekologii terenu.

Wrażliwość środowiskowa

Wraz z szybko rosnącą budową na wzgórzach, architekci zachowali eko-świadomą wrażliwość. Architektura przyjmuje wstępnie zaprojektowaną technologię ze strukturą składającą się z lekkich systemów ramowych pokrytych materiałami pozyskiwanymi lokalnie. Nakazując budowę poza placem budowy, architekci wykorzystali specjalnie zaprojektowany system modułowy. Wykorzystuje on lekkie sekcje ze stali miękkiej i sześciowarstwową sekcję suchej zabudowy. Pozwala to na złożenie trzykondygnacyjnych konstrukcji na miejscu z zestawu ponumerowanych, wstępnie przygotowanych części. Konstrukcja wykorzystuje tkany system strukturalny podobny do splotu koszowego. Tam integralność strukturalna wywodzi się z całości kompozytowej, w przeciwieństwie do wytrzymałości poszczególnych elementów. Na pierwotną powłokę nakłada się narracja o odwiecznych umiejętnościach rzemieślniczych wypracowanych przez lokalnych rzemieślników.

Betonowe pale i belki kotwią nadbudówkę. Z kolei metodologia suchej budowy pozwala na płynny i kliniczny proces budowy przy prawie zerowym wytwarzaniu odpadów. Dlatego Villa in the Woods zapobiega uszkodzeniom skarp i okolicznych drzew. Współistnieje w harmonii z kruchą ekologią, której jest częścią.

Villa in the Woods jest przystosowana dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich i może być obsługiwana przez windy. Szerokie promenady prowadzą do domów z punktów dostępu, a wszystkie domy są bezpośrednio dostępne z drogi. Działki gruntu wyznaczono zgodnie z nachyleniem, nasłonecznieniem, scenerią i lokalizacją drzew. Przyjęta metodologia budowy zapewnia elastyczność w wyginaniu konstrukcji zgodnie z konturami terenu. Villa in the Woods posadowiona jest na palach, aby umożliwić przepływ naturalnych strumieni wody. W celu dalszej stabilizacji zboczy zastosowano warstwowanie pędzlem, metodę bioinżynieryjną, podczas gdy zbudowane z kamienia wpusty umożliwiają przenikanie wody deszczowej do gruntu.

Villa in the Woods – konstrukcja

Modułowy system konstrukcyjny wymaga minimalnej pracy na mokro na miejscu, aby spowodować jak najmniej zakłóceń na placu budowy i otaczającej go ekologii. Wspiera efektywne wykorzystanie zasobów i energii przy zmniejszonym zużyciu wody i zachowuje naturalny przepływ wody wzdłuż spadku. Plan willi stworzono zgodnie z planem natury, a każdy element starannie wykreślono w zgodzie z krajobrazem. Dominującym motywem jest płynne przejście, usuwanie granic i życie z naturą. Villa in the Woods położono pośród gęstego listowia deodarów, chide i dębów. Zaprojektowana, aby przywoływać wrażenia życia w domku na drzewie. Podwyższoną konstrukcję zwieńczono dwuspadowym dachem i przestronnymi balkonami, oferując mieszkańcom samotność i bezpośrednie połączenie z bujną zielenią.

Willę podzielono na trzy poziomy, aby zapewnić zróżnicowane wrażenia i niezakłóconą linię wzroku. Mieszkańcy wchodzą przez drewnianą promenadę do pomieszczeń mieszkalnych, które obejmują również kuchnię i jadalnię. Taras od strony północnej i dziedziniec od strony południowej sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu z panoramicznymi widokami na lasy w oddali. Na piętrze znajdują się sypialnie z oknami wykuszowymi sięgającymi od podłogi do sufitu i świetlikami, które otaczają rozległe widoki na krajobraz i wypełniają wnętrza światłem dziennym. Najniższy poziom mieści sypialnię gościnną, pomieszczenia dla personelu i pomieszczenia pomocnicze, łącząc się ze spadkiem zbocza pod baldachimem rodzimej roślinności.

Jadalnia pełni rolę oranżerii, która oprócz drzwi przesuwnych, ścian okiennych i świetlików oświetla wnętrza światłem dziennym i pozwala mieszkańcom oglądać gwiazdy nocą. Zalany słońcem dziedziniec południowy jest strategicznie zlokalizowany, aby zapewnić płynne wrażenia z wnętrza na zewnątrz i zmaksymalizować widoki na naturalne otoczenie.

Technikalia

Paleta materiałów z drewna, łupków i lokalnego kamienia opiera się na leksykonie architektury koti-banal, endemicznej dla regionu Kumaon. Schemat aranżacji wnętrz dodatkowo podkreśla doświadczenie bycia zamkniętym w domku na drzewie dzięki zastosowaniu ręcznie wykonanej stolarki. Łączy ona klasyczne wyobrażenia prostej struktury drewna z modernistycznymi kątami, czystymi liniami i współczesnymi elementami wystroju.

Zrównoważony rozwój i efektywność energetyczna są najważniejszymi problemami projektowymi w kontekście wrażliwym ekologicznie, Villa in the Woods wykorzystuje szereg środków w celu zmniejszenia swojego wpływu na środowisko. Konstrukcja zajmuje niewielką powierzchnię, aby zminimalizować wpływ na istniejący teren i drzewa. Sto procent ścieków jest oczyszczanych za pomocą systemu fitorydowego i jest ponownie wykorzystywane m.in. w ogrodnictwie.

Poprzez włączenie projektu pasywnej energii słonecznej i użycie lokalnych materiałów budowlanych, projekt jednocześnie uwzględnia aspekty światła dziennego, naturalnej wentylacji, komfortu cieplnego i zużycia energii. Orientacja budynku zapewnia efektywne doświetlenie światłem dziennym wszystkich zajmowanych przestrzeni, redukując zużycie energii do minimum. Powierzchnie wewnętrzne, w tym ściany, podłogi i dach, mają odpowiednie warstwy izolacyjne, które regulują temperaturę i zapobiegają utracie ciepła w okresie zimowym. Ponadto przewidziano system ogrzewania promiennikowego, aby zoptymalizować komfort cieplny i zużycie energii.

Lokalizacja: Matial, Indie
Tekst: nowoczesna STODOŁA