nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

W domku nie ma bieżącej wody ani elektryczności

O inspiracji

Ten domek stoi w ponad 20-hektarowym parku Noorderpark w Utrechcie w Holandii i ma zapewniać ciepłe schronienie przed niepogodą dla zmęczonych wolontariuszy, który troszczą się o parkowy teren. Domek o powierzchni 35 m2 zastąpił stary magazyn i schronienie z 1966 roku, ale zachował te same rozmiary i podobne funkcje, dzięki czemu nie trzeba było ubiegać się o nowe pozwolenie na budowę.nowoczesna STODOŁA ukryta jest w lesie, wśród zieleni, a jej kształt został tak zaprojektowany, by jej obecność zauważało się dopiero w ostatnim momencie. Para dużych, przesuwnych drzwi otwiera jedno z naroży domku, łącząc wnętrze z otoczeniem zewnętrznym i przyrodą. Obok budynku znajduje się niewielka łąka, na której trzymane są owce, by miejsce nie zarastało nowymi drzewami. W domku nie ma bieżącej wody ani elektryczności, a jedynym paliwem jest tu zbierane lokalnie drewno. Kominek jest ważnym miejscem całego projektu i sercem całego domku. Stojąca obok betonowa konstrukcja wspiera obitą aluminium konstrukcję dachu. Cały budynek z zewnątrz pomalowany został na zielono, dzięki czemu dobrze dopasowuje się on do swego otoczenia. Lokalizacja: Utrecht, Holandia Tekst: nowoczesna STODOŁA