nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

W historycznej francuskiej dzielnicy

O inspiracji

Projekt opiera się na przemianie starego domu na farmie w luksusową willę na wynajem, przy zastosowaniu tradycyjnych technik budowlanych. Budynek znajduje się w historycznej dzielnicy JK w Morzine we Francji i wybudowany został w 1826 roku, stając się symbolem tradycyjnej architektury.

Cały dom obity jest jednakową deską. Jednym z wyzwań było zachowanie tradycyjnego wyglądu domu, wpuszczając jednocześnie do niego więcej światła. Wykorzystano więc tradycyjną technikę dekoracyjnych wycinanek robionych w drewnie. Projekt prostego i nowoczesnego wzoru jest spójny z technikami i sprzętem używanym dawniej przez lokalnych stolarzy. Wycięcia przypominają stare, tradycyjne stodoły, w których suszono siano. Teraz natomiast filtrują światło, wpuszczając je do środka budynku. Elementy przeszklone fasady są częściowo ukryte, dzięki czemu nie burzą jednostajnego obicia zewnętrznego.Przez cały rok otaczające dachy i budynki rzucają cenie na fasadę willi, a stworzony wzór został zaprojektowany tak, by współgrać ze zmieniającymi się cieniami: miejsca, w których pada więcej słońca są bardziej otwarte i zapewniają spójność przestrzeniom wspólnym we wnętrzu domu.

Koncept powiązania wnętrza z tym co dzieje się na zewnątrz i jego odniesienia do drogi, jaką pokonuje słońce w ciągu dnia, nawiązuje do harmonii z otoczeniem i stał się inspiracją do nazwania willi „słonecznym domem”. Jest to nawiązanie do zegara słonecznego.

Pomysł polega na tym, by przemieszczać się po domu między czterema „blokami”, które są niezmienne jak skała, a które znajdują się w każdym rogu budynku. Każdy z tych bloków tworzy osobny apartament, a pozostała przestrzeń to pomieszczenia na różnych poziomach, które pełnią wszelakie funkcje, zachęcając mieszkańców do różnej aktywności: gotowania, oglądania filmów, rozmów w salonie, czy wygrzewania się przy kominku…

Te cztery bloki mają jeszcze dodatkową symbolikę- nawiązując do szczytów otaczających dolinę. Przestrzenie wspólne na różnych poziomach nawiązują natomiast do zróżnicowanej topografii samej doliny.

Urok starego budynku opierał się na istniejącej konstrukcji. Zachowanie jego tradycyjnego wyglądu było jednym z priorytetów projektu i jednym z największych wyzwań dla architektów. Udało się to do tego stopnia, że odnowiono nawet stare tynki.

Aby sprostać potrzebom budynku na wynajem zintegrowano jego funkcje użyteczne. Powstał wyraźny kontrast między przytulnymi sypialniami i łazienkami, a otwartą przestrzenią, która jest miejscem spotkań mieszkańców. Miejsca prywatne zachowały spójność dzięki podobnemu podejściu do detali i zastosowanych materiałów.

 

Lokalizacja: Morzine, Francja

Tekst: nowoczesna STODOŁA