nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Wakacyjna nowoczesna STODOŁA

O inspiracji

Ten projekt obejmował budowę domku wakacyjnego w miejscowości Erquy we Francji. Działka o powierzchni 1067 m2 znajduje się na Szmaragdowym Wybrzeżu i dosłownie otoczona jest plażami. Właściciele działki mieszkają zaledwie kilka godzin jazdy stąd i chcieli móc cieszyć się niezwykłym spokojem tego miejsca w każdej wolnej chwili. Dla nich „wakacje” oznaczają możliwość spędzania czasu z najbliższymi, a piękna okolica pozwala wszystkim wypocząć. Właśnie z takiego powodu, przy niewielkim budżecie, postanowili zbudować tu przestrzeń do życia, w której z całą rodziną mogliby wspólnie spędzać czas, nawet kosztem większych sypialni.

Projekt zorganizowany jest wokół salonu, który jest podstawową przestrzenią mieszkalną w ciągu całego dnia. Jest on bezpośrednio połączony też z pięknym krajobrazem. Sypialnie stały się przestrzeniami drugorzędnymi, które otaczają serce domu.
Architekci otworzyli salon zarówno na południe, jak i na północ. Od północy mieszkańcy mają piękne widoki, a przeszklenie od południa pozwala im długo cieszyć się słońcem.

Dwuspadowy dach oraz elewacja z lokalnego drewna sprawiają, że ten współczesny projekt bazuje nie tylko na lokalnych materiałach, ale też lokalnych metodach budowlanych.

Lokalizacja: Erquy, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA