nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Wiejski domek kryty strzechą z eleganckim wnętrzem

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Architekci John Lassen i Joanna Tench przeprowadzili zaskakującą renowację letniego domku, stojącego na duńskiej wsi, czyniąc z niego dom swoich marzeń.

Kiedy duńscy architekci John Lassen i Joanna Tench szukali jakiegoś domku letniskowego, który mogliby przystosować do swoich potrzeb, trafili na starą, wiejską chatę krytą strzechą. Okolica oferowała zachwycające widoki na Morze Północne w zachodniej części Półwyspu Jutlandzkiego. Dom został zbudowany w 1967 roku i niczym nie różnił się od tradycyjnych domów, które powstawały w tym regionie w tamtych latach. Był długi, wąski i ustawiony na osi wschód – zachód.

– “Był niezwykle prosty, a przez to był dokładnie tym, czego szukaliśmy” – wspomina John Lassen.

Architekci z zapałem przystąpili do pracy. Wymienili istniejącą pomarańczową elewację z pustaków na tynkowane ściany, dodając jej wiejskiego uroku elewacją z sosnowego gontu. Dach przykryli nową strzechą, a także zamontowali okna w stylu „stajennych drzwi”. Dom ukryty wśród sosen i drzew owocowych doskonale wpisał się w swoją okolicę, ale jego tradycyjny wygląd zewnętrzny to tylko „fasada”. Wchodząc do środka, każdy przeciera oczy ze zdumienia. Wnętrze wydaje się bowiem pochodzić nie tylko z innych czasów, ale wręcz z innego świata.

Ściany tuż przy wejściu, wykończone deskami z daglezji zielonej, sugerują już, że mieszkańcy przenieśli się w czasie. Wąski, sznurkowy dywan, nadal nadaje jednak wiejską teksturę pomalowanej na biało drewnianej podłodze. Pozostałe ściany architekci wykończyli płytami gipsowymi i stworzyli zakrzywiony sufit, który wpuszcza do wnętrza więcej światła. Ten zaokrąglony kształt powtarza się przy wejściu do głównej sypialni, do której prowadzi drabina.Lassen sam zaprojektował większość mebli z wyjątkiem kilku elementów, takich jak stary fotel Chairman Henrika Tenglera i białe sofy, które kupiono w Ikei.

– „Aby zachować maksymalną prostotę, wewnątrz wprowadziliśmy tylko naturalne kolory drewna, a wszystko inne pozostało białe” – mówi Lassen.

Architekt wyjaśnia, że jego najważniejszym kluczem do zaprojektowania małej przestrzeni jest maksymalny możliwie minimalizm. „Nie próbuj niczego powiększać ani tworzyć przybudówki. Po prostu usuń całą złą architekturę i stwórz czyste, proste pomieszczenia” – tłumaczy.

Za jasnym pokojem dziennym powstała niewielka jadalnia. Architekci wyposażyli ją w składane krzesła w stylu „vintage”, zaprojektowane przez duńskiego architekta Mogensa Kocha. Krzesła można łatwo przechowywać, jeśli pojawi się potrzeba, by uzyskać więcej miejsca.

Szafki kuchenne i armatura pochodzą z firmy Swan Cuisines. Nawet kosz na śmieci jest markowy, zaprojektowany przez firmę Vipp. Architekci zdecydowali się zainstalować tylko małą kuchenkę bez piekarnika, ponieważ w ogrodzie jest już kominek, który w razie potrzeby może służyć do wypieków.

Ściany i sufit w łazience pokrywają gładkie, białe płytki. Podłogi są z kamienia naturalnego, a elementy wyposażenia pochodzą z firmy VOLA. Lassen sam stworzył jednak szafkę z oryginalną umywalką.

Dom otacza nowoczesne, kamienne ogrodzenie z ocynkowanej siatki stalowej wypełnionej kamieniami. „Kamienie dostaliśmy od miejscowego kamieniarza — w zakładzie używają kamieni wyrzucanych na plażę, a nie kamieni z pól” – wyjaśnia Lassen.

Lokalizacja: Półwysep Jutlandzki, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA