NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Willa w Toskanii z klatką schodową do wspinaczki

O inspiracji

Studio Deferrari+Modesti, zajmujące się projektowaniem wnętrz, odnowiło dom w Prato we Włoszech, wstawiając w nim niebieską klatkę schodową, która może służyć kochającym sport właścicielom również jako ścianka wspinaczkowa.

Ten dwupiętrowy dom w Toskanii, który powstał w latach 1980-tych, stał od lat nieużywany i wymagał generalnego remontu. Zadania podjęli się architekci z firmy Deferrari+Modesti, projektując m.in. zintegrowany system umeblowania, który odświeżył parter budynku, gdzie mieszczą się przestrzenie dzienne oraz sypialnie.Oryginalna i żartobliwa klatka schodowa, która łączy różne poziomy domu, jest efektem inspiracji architektów ulubionym zajęciem właścicieli, którzy kochają wspinaczkę górską.

- „Klient nie przekazał nam konkretnych wskazówek, ani nie przedstawił szczególnych zaleceń co do klatki schodowej” – mówią architekci Javier Deferrari i Lavinia Modesti. – „Jednak dla nas to musiał być kluczowy element całego domu. Musiał łączyć różne przestrzenie, jednocześnie je organizując, ale musiał też mieć silny charakter, zarówno pod względem reprezentacyjnym, jak i funkcjonalnym.”

Schody zostały wykonane z drewna teakowego oraz malowanego metalu. Częściowo wyłożono je po bokach blachą perforowaną, którą również wykorzystano na wyższych stopniach. 

- „Im wyżej, tym klatka schodowa, choć niezwykle solidna, staje się bardziej przepuszczalna dla światła i ruchu” – wyjaśniają architekci.

Od strony salonu pod schodami znajduje się metalowa ławka i drewniana skrzynia do przechowywania różnych rzeczy. Tu otwarta konstrukcja schodów tworzy prowizoryczną ściankę do wspinaczki, gdzie właściciele mogą ćwiczyć swoje umiejętności.

Teren parteru podzielony jest na trzy różne poziomy. Firma Deferrari+Modesti powiązała je jednak dzięki zabudowie meblowej pomalowanej na ten sam, jasnoniebieski kolor co klatka schodowa. Ten kolor staje się więc głównym motywem w salonie, kuchni, jadalni, kąciku muzycznym i bibliotecznym. W tych dwóch ostatnich miejscach system zabudowy funkcjonuje jako półki na książki wraz z dodatkową ławką oraz schowkami. System meblowy oddziela tę przestrzeń od jadalni, gdzie meble na wymiar przechodzą w zabudowę kuchenną.

- „Zastosowanie wizualnego elementu, który jest ciągły, tworzy wrażenie przestrzenie wyjątkowej, ale też bardzo przyjaznej” – mówią architekci. – „Zdecydowaliśmy się zorganizować przestrzeń poprzez taki zintegrowany system meblowy, by połączyć różne przestrzenie domu, nadając jednak każdej z nich jej własną tożsamość.”

Kontrast dla niebieskiej zabudowy wprowadzają drewniane podłogi wykonane z listew teakowych pochodzących z recyclingu.

Na parterze znajdują się jeszcze dwie sypialnie z łazienkami, a pozom wyższy mieści dodatkowy salon i gabinet oraz dużą łazienkę. Z tego poziomu można też wyjść na duży taras.

Lokalizacja: Toskania, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA