nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Writer’s Cabin, czyli Chata pisarki

O inspiracji

„Chata pisarki” zaprojektowało studio MuDD Architects i zbudowało ją w zaledwie kilka miesięcy. Cały proces projektu i budowy, a przede wszystkim jego efekt miał budzić wyobraźnię i być inspiracją dla przyszłych książek pisanych głównie dla dzieci.

Budynek o powierzchni 27 m² powstał na północ od Madrytu, gdzie zimy są niezwykle chłodne i choć jest domkiem letniskowym, może być wykorzystywany całorocznie. Jest on pierwszą realizacją, w której MuDD Architects połączyła produkcję cyfrową z umiejętnościami profesjonalnych budowlańców, a projekt miał być dowodem na to, że cyfrowa przyszłość architektury może nadać wyjątkowości także projektom niskobudżetowym.

Jednym z wyzwań tego projektu było stworzenie architektury w stylu chaty, ale ze współczesnym akcentem. Architekci osiągnęli ten cel „odnajdując sztukę w najprostszych liniach i wprowadzając ciągłość wewnętrznej powłoki wykonanej z lokalnego drewna klonowego”. Proste, ale mocne linie zewnętrzne podkreśla LED-owe oświetlenie, które uwydatnia też dużą kubaturę dachu i linię wyznaczającą taras. Odpowiednio dobrane LED-y ze ściemniaczem pozwalają właścicielce odpowiednio zmienić atmosferę tej pisarskiej kryjówki. Małe światełka, przypominające robaczki świętojańskie, umieszczono też wewnątrz dużych półek na książki, a główny stół pisarki doświetlają z wysokości 4 metrów specjalne lampy techniczne.

Żelazo na elewacji

Pokrycie dachu wykonane jest z utlenianych arkuszy żelaznych, które przechodzą również na ściany zewnętrzne. To wykończenie oraz odcienie kolorów zmieniają się zależnie od stopnia utlenienia. Wyjątkowo cienka, wykonana na zamówienie konstrukcja z oksydowanego żelaza pozwoliła na wstawienia wielowarstwowych szyb, które całkowicie integrują domek z zachwycającym ogrodem. Odpowiednio dobrane gatunki roślin wprowadzają do wnętrza przydomowego biura kolory i pory roku.

Wnętrze

Poza przeszkleniami najbardziej wymagającym, ale także jednym z najważniejszych elementów wnętrza są niezwykle skomplikowane, zakrzywione półki na książki, dostosowane do specyficznych, nachylonych krzywizn wysokiego dachu. Wykonano je w innym odcieniu drewna, tym razem stosując lokalnie pozyskiwane drewno sosnowe, które celowo pozostawiono naturalne, aby kontrastowało z klonowymi wykończeniami.

– „Te regały na książki stwarzają wrażenie ruchu zatrzymanego w czasie, wprowadzając równowagę pionową i poziomą dla wizualnego ciężaru dużej płaszczyzny dachu. Regały składają się ze stu różnych elementów wyciętych z pomocą systemu CNC w firmie Fusteria Digital w Gironie, gdzie przetestowano różne rodzaje montażu, aby ostatecznie były jak najbardziej dyskretne” – wyjaśniają twórcy projektu.

Dodatkowo wrażenie równowagi wprowadza też odlany z czarnego żelaza kominek, schodzący z najwyższego punktu dachu. Taras domu stanowi płynną kontynuację wewnętrznej drewnianej podłogi, aby jeszcze bardziej połączyć wnętrze z otaczającą domek przyrodą.

– „Największym wyzwaniem tego projektu nie były jednak rozwiązania techniczne, choć wymagały one ogromnej liczby godzin pracy zarówno cyfrowej, jak i manualnej, ale ogrom emocji, jakie włożyła w ten projekt klientka, dążąc do osiągnięcia perfekcji w wymarzonym domu” – mówią architekci.

Prace nad projektem rozpoczęły się tuż po wybuchu pandemii i miały stać się architektoniczną oprawą dla dzieł pisarki, które pojawią się w tej wyjątkowej przestrzeni, nawiązującej do legendarnego eseju Virginii Woolf „Własny pokój”.

Lokalizacja: Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy