Nowoczesna stodoła

W słowackiej miejscowości Cunovo znajduje się mały domek,
który został zaprojektowany dla klienta przy ściśle określonym budżecie w wysokości 75 tysięcy euro (około 100 tysięcy dolarów). Słowacka firma architektoniczna JRKVC miała za zadanie stworzyć „mały domek na małej działce, przy rozsądnej cenie”. Wynikiem tego przedsięwzięcia jest prosty, ale zachwycający budynek.
Jednym z celów projektu była redukcja tzw. śladu ekologicznego (ecological footprint) oraz energooszczędność. Firma postanowiła zaprojektować prostą konstrukcję z wykorzystaniem lokalnych materiałów, by stworzyć budynek, który „nie walczy z przyrodą, ale staje się jej częścią”. Naturalne materiały budowlane – w tym drewno, glina i słoma – stały się częścią nowoczesnego budynku.
Dom został nazwany „IST – Family House” i ma powierzchnię całkowitą 85 m2. Nie brakuje w nim elementów tradycyjnej wiejskiej architektury, jak zadaszona weranda zwana „ganok”. Służy ona jako dodatkowa przestrzeń dzienna, ale jest też punktem kontaktowym z otoczeniem zewnętrznym.
Wzdłuż całej długości budynku znajdują się stosunkowo małe okna , ale zestawione one zostały z całkowicie przeszkloną ścianą końcową. Ze względu na niewielką długość i otwartość salonu, światło z tego okna dociera w głąb domu, wypełniając je także słońcem.
Wnętrze wykończono w sposób raczej nowoczesny. W centrum domu ulokowano „pudełko ze sklejki”, które zapewnia dostęp do górnych części budynku, jednocześnie mieszcząc łazienkę i schowki. Przestrzenie publiczne (kuchnia, jadalnia i salon) znajdują się w części przeszklonej, a bardziej prywatne (łazienka i sypialnia) umieszczono na drugim końcu domu.
Dom zrobiony jest w dużej części z płyt SIP i ze względu na swe ustawienie nie wymaga dodatkowej osłony przed słońcem. Parter zbudowany jest z masy betonowej, która wykorzystywana jest także do magazynowania energii termicznej. Według architekta, w budynku nie wprowadzono żadnych zaawansowanych systemów, aby utrzymać jego niską cenę.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: JRKVC
Foto: Peter Jurkovic
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej

architekci

komentarze

Katarzyna Olech:
Super, ale działka za mała do takich przeszkleń. Do tego okolica nieciekawa. Ale sam dom-rewelacja :-)
Estate Center:
Rewelacja !
Marcin Macholla:
Nice
Zbuduj sam dom:
I dywan jest :)
Rafał Niedzielski:
Czad!
Grzegorz Łużecki:
projekt świetny, ale gdzie tu jest glina i słoma? ściany wykonano z SIP, czyli głównie ze styropianu.
Wolfie Cindy:
Dom bardzo ładny ale no nie czarujmy się. Przy gęstej zabudowie i małej działce stodoły nie wyglądają dobrze. Poza tym stodoła musi mieć odpowiednie otoczenie czyli przestrzeń, teren skalisty czy górski i wtedy wygląda najkorzystniej
Grzegorz Łużecki:
posadzką jest płyta fundamentowa z zatopionym elektrycznym ogrzewaniem podłogowym, a płot z tego co widzę to siatka metalowa i deski ;) https://smallhousebliss.com/2014/06/11/jrkvc-ist-family-house/
zobacz ten wpis na FB