Jávri Lodge, czyli prezydencka chata w lesie w Finlandii

Jávri Lodge to butikowy hotel, który położony jest na granicy dzikich terenów fińskiej Laponii. Kiedyś budynek ten był wykorzystywany jako kryjówka najdłużej urzędującego prezydenta Finlandii Urho Kekkonena, który właśnie tu uciekał, kiedy chciał pojechać na narty. W miejscu tym gościło wielu przedstawicieli królewskich rodów, przywódców państw, a nawet perski szach.

W 2017 roku chata została powiększona o główne wejście, salę jadalną oraz cztery nowe pokoje hotelowe, stając się hotelem butikowym o niezwykłej historii. Goście Jávri Lodge nie mogą tu narzekać na nudę, ponieważ w rejonie nie brakuje propozycji różnych aktywności na świeżym powietrzu. Z tego powodu hotel ma działać jako ciepłe i przytulne schronienie, w którym można się zrelaksować i odprężyć, odkrywając różnorodne smaki kulinarne Finlandii.

Do hotelu podjeżdża się drogą oświetloną miedzianymi latarniami. Po obu stronach ciągną się ściany starego budynku hotelowego z widocznymi, grubymi balami. Nowe budynki hotelowe wyróżniają się swym wykończeniem, ponieważ zostały one „zapakowane” w  miedzianą blachę, która szybko zmienia swą barwę, idealnie dopasowując się do leśnego, zielonego otoczenia. W jednym z nowych, miedzianych budynków powstały cztery nowe apartamenty z widokiem na niebo i okolicę.

Gości wchodzących do hotelu wita najpierw niski i ciemny hall, który otwiera się na jadalnię z czarnym, ale wysokim, listewkowym sufitem. Tu otaczająca hotel przyroda staje się już częścią jego wystroju dzięki przeszklonej ścianie. Długie stoły w jadalni zachęcają do wspólnego spędzania czasu i włączenia się w kulinarną przygodę. Czarne, metalowe schody, które prowadzą do wyżej położonych pokoi hotelowych, stanowią nowoczesny kontrast do grubych ścian z bali.

Metalowe schody wiją się jakby prowadziły na klasyczny strych. Wychodząc na górę można podziwiać całą salę jadalną, a chwilę później wejść w korytarz, który przypomina tunel, prowadząc do apartamentów hotelowych. I tu czeka na gości prawdziwa niespodzianka. Apartamenty „Sky-Suite” zaczynają się od niskiego wejścia, gdzie sufit wyłożony jest znowu czarnymi listwami, ale za chwilę strzela on w górę na wysokość aż 3,5 m. Apartament kończy się wysoką, przeszkloną ścianą z zapierającym dech w piersiach widokiem na dzikie otoczenie hotelu, a przy odrobinie szczęścia także na zorzę polarną. To właśnie zorza polarna jest jednym z głównych powodów, dla których ludzie marzą o odwiedzeniu Laponii.

Nowe apartamenty „Sky-Suite” powstały właśnie z myślą o tym, by dodatkowo wzmocnić to niezwykłe doświadczenie. Wnętrze apartamentów jest neutralne i proste, podkreślając tym samym niesamowite kolory lapońskiego nieba. Pod oknem ustawiono jeszcze wygodne siedzisko, na którym można spędzić niejedną noc.

Lokalizacja: Laponia, Finlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne