JS’ BARN Reconversion

To historia bardzo starego budynku gospodarczego. STODOŁA, która została wybudowana w 1792 roku w gminie Bagnes w Szwajcarii, służyła jako schronienie dla krów w okresie zimowym oraz do przechowywania zbóż i siana. 200 lat później kupiła ją młoda para, która postanowiła odnowić stary budynek, zamieniając go w przytulny, trzypoziomowy dom mieszkalny.

Renowacja, którą zajęli się architekci z firmy Alp’Architecture Sàrl, wymagała ogromnej cierpliwości i niezwykłego kunsztu rzemieślników. Ponad dwustuletnia konstrukcja została dokładnie wymierzona, a następnie każda z desek została ponumerowana przez stolarza. Docelowo deski miały być odnowione lub zastąpione, ale miały wrócić dokładnie w to samo miejsce.

Stara STODOŁA została więc rozebrana na części, a stare fundamenty wzmocniono i nadbudowano betonem. Wszystkie elementy ścian zostały przygotowane starannie w warsztacie stolarskim, by później można je było odpowiednio zmontować już na miejscu. Wstawiono odnowione okna, ograniczając do minimum tworzenie nowych wycięć w całej konstrukcji. Jedynym wyjątkiem jest duże okno wstawione w północnej fasadzie, które doświetla naturalnym światłem klatkę schodową na trzech poziomach domu.

Szczególną uwagę w tym projekcie poświęcono także umeblowaniu, które idealnie dopasowano do dawnego charakteru budynku. Różne fragmenty STODOŁY zostały wykorzystane ponownie, stając się oryginalną częścią nowego wystroju domu.

Lokalizacja: Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne