Nowoczesna stodoła

Widoki na zatoczki w tym długim, wąskim domu, zaprojektowanym przez architekta o nazwisku Suyama Peterson Deguchi, zostały w sposób starannie przemyślany obramowane dzięki rosnącym w bliskim otoczeniu drzewom.
Dom „Junsei” - co w tłumaczeniu z japońskiego oznacza „czystość” – został stworzony dla klientów, którzy marzyli tym, by mogli „uprościć swoje życie” i chcieli zamieszkać w minimalistycznym domu w zachodniej części Seattle.

„Prosty, wydajny i spokojny projekt domu jest reakcją na dzisiejszą technologię, oferując schronienie przed chaotycznym, wciąż zmieniającym się światem” – wyjaśniali architekci.

Aby nie niszczyć bujnej roślinności w urokliwym rejonie Puget Sound, studio zaprojektowało dom, który ma 24 m długości i zaledwie 5,5 m szerokości.

„Wszystkie drzewa pozostawiono na miejscu, a nadmierne prace w gruncie ograniczono do minimum, by chronić korzenie drzew” – mówią twórcy projektu. „Zamiast stosowania typowych rozwiązań projektowych, które oferują niczym niezakłócone widoki, centralnie rosnące drzewa uzyskały nową funkcję, podkreślając otoczenie, przysłaniając niektóre miejsca i odsłaniając inne.”

Do budynku wchodzi się po drewnianym pomoście, który prowadzi na środkowy poziom domu. W tym miejscu powstała duża, zadaszona przestrzeń zewnętrzna, a ściana w głębi została całkowicie przeszklona.

Po prawej stronie od wejścia znajduje się sypialnia główna, która sąsiaduje z główną klatką schodową domu. Idąc dalej korytarzem, dojdziemy do kuchni, która jest otwarta na wysoki salon o podwójnej wysokości. Pomieszczenie to wyłożone jest panelami z drewnianej sklejki i zalane jest naturalnym światłem, dzięki oknom wstawionym na całą wysokość zachodniej ściany. Stąd można wyjść jeszcze na taras, z którego poprzez drzewa można dojrzeć rozciągającą się poniżej wodę.

Najwyższy poziom domu jest mniejszy i zawiera małe biuro w otoczeniu kojarzonym z loftami. Na samym dole architekci umieścili pomieszczenia użytkowe oraz parking.

Projekt domu inspirowany jest tradycyjnym stylem budowlanym, czego dowodzi m.in. dwuspadowa forma dachu. Zewnętrzna elewacja budynku została przykryta blachą falistą, która została wybrana ze względu na niski koszt i prostą estetykę. Pasuje ona także do wnętrza, w którym dominuje drewno.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zdjęcia:  Charlie Schuck



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Maciej Kwietniak:
I to jest podejście godne pochwały. Obok mnie na sąsiednich posesjach wycinają drzewa w zasadzie las by sprzedać działki po lepszej cenie. To myślenie idiotyczne ponieważ działki są budowlane i pod budynek zawsze można było wyciąć drzewa. PiS nakarmił i uaktywnił całe rzesze głupich ludzi. Moja okolica z leśnej w 3 tygodnie zmieniła się w zagajnikową.
Jan Johan Straus Struś:
Czy ten budynek nie jest czasami w okolicy zalewowej, sprawia wrażenie jakby pale miały również inne przeznaczenie!
Tobiasz Bimbalski:
Respectful, timeless.
Tobiasz Bimbalski:
anoboto brakowało tego obrazka w Waszej galerii ;)
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Maciej Kwietniak:
I to jest podejście godne pochwały. Obok mnie na sąsiednich posesjach wycinają drzewa w zasadzie las by sprzedać działki po lepszej cenie. To myślenie idiotyczne ponieważ działki są budowlane i pod budynek zawsze można było wyciąć drzewa. PiS nakarmił i uaktywnił całe rzesze głupich ludzi. Moja okolica z leśnej w 3 tygodnie zmieniła się w zagajnikową.
Jan Johan Straus Struś:
Czy ten budynek nie jest czasami w okolicy zalewowej, sprawia wrażenie jakby pale miały również inne przeznaczenie!
Tobiasz Bimbalski:
Respectful, timeless.
Tobiasz Bimbalski:
anoboto brakowało tego obrazka w Waszej galerii ;)
zobacz ten wpis na FB