Nowoczesna stodoła

Architekci dostali krótkie wytyczne dotyczące projektu tego domu, który miał stanąć w jednym z miejsc uważanych - nie tylko w Japonii - za idealne miejsce zimowego wypoczynku.
Budynek miał być: prosty, energooszczędny i  miał wymagać minimalnej ilości prac konserwacyjnych. Miała to być „chata górska”, która stanie na dosyć sporym osiedlu uroczych górskich domów, a jej niewątpliwą zaletą miał być niczym niezakłócony widok od strony wschodniej na wulkan Yotei. Ta cecha narzucała więc ogólną orientację domu i nonszalancki wręcz brak zainteresowania sąsiednimi domami.

W świecie pełnym rzeczy, które odwracają naszą uwagę, ten dom miał działać jak prosty filtr – mówią architekci. Miał odcinać rzeczy zbędne, otwierając się na skupienie i czyste piękno, które widoczne jest za oknami: wciąż nietkniętą ludzką ręką dziką przyrodę i widoki na znajdujący się w pobliżu wulkan Yotei.

Kiedy wchodzimy do środka, taki koncept wydaje się być jeszcze bardziej odczuwalny niż na zewnątrz. Szerokie wejście ciągnie się aż do tarasu, jakby architekci chcieli pokazać, że ten dom to tak naprawdę brama do innego świata. Idąc w kierunku tarasu, przy klatce schodowej możemy dojrzeć kawałki nieba. Główna sypialnia i łazienka znajdują się po lewej i prawej stronie i można je połączyć w jeden duży apartament ciągnący się wzdłuż całej wschodniej ściany.

Prostota domu charakteryzuje też jego konstrukcję. To perfekcyjny kwadrat, a przestrzeń jest otwarta, dzieląc się jedynie zestawem belek i kolumn, które tylko miejscami połączone są zamkniętą ścianą lub podłogą. Orientacja przestrzeni od wejścia do tarasu zmienia się na górze, gdzie cedrowe kawałki drewna definiują dużą, otwartą przestrzeń.

Dwa małe „pudełka”, w których mieści się pokój gościnny oraz łazienka, znajdują się pod belkami po stronie zachodniej, a pozostała przestrzeń tworzy gabinet, salon, jadalnię oraz kuchnię, zwrócone na wschód.

Od zewnątrz cały budynek wydaje się być jednolitą bryłą obłożoną blachą z aluminiowo-cynkową powłoką, która delikatnie odbija swoje otoczenie i jego wciąż zmieniające się kolory.

„K House” to czysta prostota, gdzie naturalne otoczenie domu staje się jego częścią, a co chwilę zmieniające się niuanse scenerii przypominają nam czym jest prawdziwy luksus. Jednocześnie zbliżają one cały projekt do oryginalnego konceptu tego budynku: prostej, górskiej chaty, która dla miejscowej ludności miała być przede wszystkim schronieniem.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 
więcej