KAL_DOM

KAL_DOM jako wzorzec tradycyjnej STODOŁY

KAL_DOM to nowoczesna STODOŁA, której ideą było zaprojektowanie przestrzeni mieszkalnej dla 4-osobowej rodziny, gdzie mieścić się będzie również strefa SPA. Bryła pod względem formy i rozwiązań materiałowych nawiązuje do wzorców tradycyjnej STODOŁY.

KAL_DOM w fuzji z otoczeniem

W niedalekim sąsiedztwie, gdzie usytuowano KAL_DOM otoczenie upiększa Jezioro Wierzbiczańskie. Nie bez kozery projekt stanowi fuzję modernistycznej architektury wraz z otaczającym krajobrazem.

Drzwi frontowe sprytnie ukryto w podcieniu elewacji. Jednak zaraz od głównego wejścia rozpościera się droga do wielu pomieszczeń: garderoby, toalety, gabinetu, kuchni i co najważniejsze – do strefy codziennej, wypoczynkowej. Tu znajduje się otwarty salon połączony z przestronną kuchnią oraz jadalnią. Strefę dzienną doświetlono naturalnym światłem, które wpada przez duże przeszklenia. W ten sposób szkło zapewnia otwarcie się salonu na naturę, a także stanowi wyjście na taras. „Projektując przestrzeń, zależało nam na wrażeniu przenikania się wnętrza z zewnętrzem. Jest to zabieg, który sprawia, że w okresie letnim taras stanowi naturalną kontynuacje salonu. Tu toczy się duża część życia w ciepłych porach roku”.

Gra wnętrza z zewnętrzem

Piętro nowoczesnej STODOŁY dwie niezależne bryły w kształcie klasycznym – STODOŁOWYM, mianowicie, prostej formy o dwuspadowym symetrycznym dachu. Dwoistość brył sprawiła, że w swoisty sposób wydzielono przestrzeń prywatną oraz część dla gości. Dla każdej strefy przewidziano osobne klatki schodowe dostępne z parteru. W części dla mieszkańców zaprojektowano trzy sypialnie (w tym dwie dla dzieci), pralnię, przestronną garderobę oraz dwie łazienki. Sypialnie zlokalizowano po stronie wschodniej z możliwością wyjścia na zielony dach. W części dla gości zaprojektowano pokój z aneksem kuchennym, sypialnię oraz łazienkę. Modernistycznego sznytu nowoczesnej STODOLE dodają majestatyczne przeszklenia oraz wykończenie deską – co ciekawe opalaną japońską metodą Shou Sugi Ban.

W przestrzeni tarasu umieszczono wannę z hydromasażem. Z kolei w części północnej znajduje się zapowiadana wcześniej strefa SPA: basen, łazienka, sauna oraz sala fitness. Wschodnia ściana basenu jest w całości przeszklona. W południowo-zachodniej części parteru umiejscowiono część gospodarczą – garaż oraz pomieszczenia techniczne, dbające o funkcjonowanie części podziemnej.

Woda oraz liczne tereny leśne skłoniły architektów do pokrycia parteru zielonym dachem, pełniącego po części funkcję tarasu. Bryła wpisuje się w istniejące ukształtowanie terenu – w centralnej części działki znajduje się wzniesienie, w które osadzono budynek. Parter ze strefą dzienną oraz SPA, został częściowo przykryty ziemią. Ten zabieg sprawił iluzję wyłaniania się budynku z ziemi. Od strony wschodniej i południowo-wschodniej zaprojektowano taras z widokiem na jezioro. W ten sposób KAL_DOM fantastycznie wpisuje się w krajobraz, z kolei tarasy pozwalają rozkoszować się niczym niezmąconymi widokami.

Jesteście ciekawi co jeszcze ma do zaoferowania Barchitecture? Zajrzyjcie do ich zakładki lub na Instagram oraz Facebook i razem z nimi wznieś nowoczesną STODOŁĘ marzeń.

Czytaj więcej

Zobacz podobne