Kamienna STODOŁA

Ta nieoczywista rezydencja to odpowiedź na umiejętną konfigurację widoków, którymi cieszyć mają się właściciele spędzając czas wewnątrz domu.

Przestrzeń skupia się na naturalnym świetle, a wnętrza są nieformalne i płynnie przechodzą w kolejne pomieszczenia.
Architekci z firmy  McGarry-Moon Architects zaprojektowali ten dom w taki sposób, by nie zdominował on charakteru istniejącej tu wcześniej stodoły, ale też nie pozostał on w ukryciu. Kamienna STODOŁA ma unikatowy charakter, choć nie stał się repliką swej przeszłości.

Oryginalna, kamienna konstrukcja, wspaniałe widoki oraz dążenie do stworzenia wygodnych i przytulnych wnętrz – to były główne założenia, które przyświecały pracy architektów. Zachowanie i wzmocnienie kamiennej konstrukcji było w tym przypadku kluczowe, a stare elementy zostały odnowione w taki sposób, by płynnie współgrały z wszystkim co nowe. Projekt był więc fuzją nowych technologii z technikami budowlanymi stosowanymi w przeszłości. Przy takim podejściu architekci wprowadzili też do niego ideę zrównoważonego rozwoju, aby stworzyć prawdziwy element wiejskiej architektury z XXI wieku, nie ograniczając się do naśladownictwa i odtwarzania dawnych metod i sposobów budowy.

Kamienna STODOŁA stoi w wiosce Broughshane w Irlandii Północnej i ma powierzchnię 110 m2. Zbliżając się do budynku od strony północno-zachodniej, prezentuje się on dość skromnie – gładkie powierzchnie miedziane kontrastują tu, ale też współgrają z ciepłem dawnych, kamiennych ścian. Dom zachowuje pełną integralność, łącząc istniejącą stodołę z dynamicznym projektem, którego stała się ona częścią.

Nowy budynek wykorzystuje stare fundamenty oraz ściany zewnętrzne stodoły, ale do wnętrza została wstawiona metalowa rama, która tworzy dodatkowy poziom. Wszelkie dawne okna i drzwi zostały wykorzystane w formie niezmienionej na parterze budynku, ale główna przestrzeń dzienna wykracza poza ramy dawnej stodoły i ma całkowicie nowy, inny charakter. Całość jest jednak spójna, a wszystkie elementy – te stare i te nowe – idealnie do siebie pasują, choć mówią jakby innym „językiem architektonicznym”. 

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne