Kamienne czworaki autorstwa śląskiej pracowni Górnik Architects

Czworak, wg. SJP „budynek o czterech mieszkaniach przeznaczony dla stałej służby folwarcznej”. Część takiej większej zabudowy, położona w Mikołowie, stała się bazą do zaprojektowania nowoczesnego siedliska, które jest kolejnym z naszych projektów łączących tradycję ze współczesnością. Przez lata ludzie kultywowali budownictwo regionalne, co służyło gospodarczemu rozwojowi regionów, wspierało zrównoważony rozwój przy wykorzystywaniu zasobów lokalnych i było głównym czynnikiem kształtowania tożsamości indywidualnej i zbiorowej. Przy tym projekcie jest podobnie – czerpiąc z doświadczeń poprzednich pokoleń, kultywujemy tradycje, wplatając nowe bryły w architekturę zastaną, łącząc przeszłość z naszą wizją.

Inspiracja

Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia pracy inaczej niż od etapu nauki, poznawania historii, szperania i wyszukiwania informacji o wyglądzie zabudowy lokalnej w poprzednim stuleciu. Kamienny budynek, który zastaliśmy na miejscu, jest pod ochroną konserwatora. Zachowujemy w nim charakterystyczny podział okien, układ wewnętrzny i oczywiście kamień elewacyjny, który jest znamiennym elementem tego miejsca i nadaje mu charakteru. Budynek kurnika zaadaptowaliśmy na SPA. Zaprojektowane budynki to strefa relaksu i budynek kuchni z ogrodem zimowym.

Budynek z potencjałem

Kamienna bryła budynku mieszkalnego (czworaków), pokryta dwuspadowym dachem, kształtuje całe siedlisko. Wyznacza główną oś układu. Położona w centrum jest sercem kompleksu. Parter to strefa dzienna, ogólnodostępna, w której znajduje się część kuchenna z przestronną jadalnią, przestrzeń wypoczynkowa oraz meetingowa. Piętro na otwartym poddaszu mieści strefę nocną, intymną z sypialniami i pokojami gościnnymi. Elementem przełamującym kamienną ścianę jest wbudowany na piętrze świetlik/ przeszklony mini taras, doświetlający przestrzeń na górze. Chcąc maksymalnie wykorzystać potencjał budynku, zaprojektowaliśmy także piwnicę, której funkcjonalność znacznie wykracza poza ramy zwyczajowej piwnicy. Na poziomie -1 znajdziemy rozległą strefę relaksu z winiarnią urządzoną na wzór starych, folwarcznych piwniczek. Znalazło się tam także miejsce na parking i nieco ukryte zaplecze do realizacji dostaw zaopatrzeniowych. Poszczególne poziomy budynku zaprojektowano tak, żeby tworzyły jedną zwartą multifunkcyjną strukturę, nie pozostawiającą w ciągłej interakcji. Wjazd do podziemnej części i miejsce dla zaopatrzenia zostały odgrodzone od centralnego dziedzińca pełnym ogrodzeniem wkomponowanym po bokach domu, na linii elewacji frontowej.

Pokryty Cortenem

Vis a vis domu, po drugiej stronie dziedzińca usytuowaliśmy nowoczesną STODOŁĘ, w formie monolitu, której dach i elewacje pokryte są blachą typu Corten. Budynek przeznaczony na kuchnię, z możliwością otwarcia jej na dziedziniec pozwala np. na prowadzenie tam warsztatów kulinarnych healthy food/ slow food. Będzie też logistyczną bazą do organizacji przyjęć i spotkań. Jedną z wydzielonych części zajmuje ogród zimowy. Jego przeszklone ściany tworzą doskonałe warunki do rozwoju palm i cytrusów, a co więcej wprowadzają intrygujący element zaskoczenia do tej stonowanej, jednolitej konstrukcji. Za budowlą znajduje się ogród z zielnikiem i sadem, zaopatrujący właścicieli sezonowo we własnej produkcji warzywa, owoce i zioła.

Część wypoczynkowa

Prostopadle do wyżej opisanych budynków, po prawej stronie, stoi zaanektowany na SPA dawny kurnik. W podobnej do obiektu mieszkalnego kamiennej otulinie nie przypomina swojego pierwotnego przeznaczenia dzięki dobudowanemu w formie prostopadłościanu przeszklonemu wykuszowi.  Ten nieoczywisty zabieg pięknie doświetla eleganckie wnętrza wellness z saunami, siłownią i zewnętrzną banią.

Naprzeciw SPA ostatni z budynków kompleksu, zaprojektowany z myślą o uzupełnieniu funkcji pozostałych trzech. Gmach w formie nowoczesnej STODOŁY z dwuspadowym dachem, wykończony jednolicie blachą typu Corten. To dodatkowa strefa wypoczynkowa z ogólnodostępną przestrzenią do relaksu i częścią meetingową.

Cztery budynki kompleksu zlokalizowane są na obwodzie kwadratu i otaczają wykreślony dzięki takiemu układowi wewnętrzny dziedziniec. Takie podwórza w dawnych zabudowach były miejscami spotkań i wspólnego wykonywania różnych prac. Dziedziniec naszego siedliska to zewnętrzne wielofunkcyjne miejsce do wypoczynku.

To swoiste centrum, plac spotkań i zabaw, który może przybrać dowolną funkcjonalność, jakiej w danej chwili potrzebują mieszkańcy.

Lokalizacja: Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne