Karangahake House

Karangahake House prefabrykowaną przystanią

Ekologiczny dom z prefabrykatów powstał na terenach Nowej Zelandii w zaledwie 4 dni! Karangahake House daje schronienie młodej rodzinie, która żyjąc na farmie, docenia pozytywy prefabrykowanego domu, w pełni zrównoważonego ekologicznie.

Prefabrykowany Karangahake House

Karangahake House położony na polach uprawnych w pobliżu szczytu doliny Waitawheta, wychodzi na wąwóz Karangahake na północy, rzekę Waitawheta na wschodzie i pasma Kaimai na południowym zachodzie. Idealna lokalizacja dla tak wspaniałego projektu. Kiedy właściciele – Sarah i James – kupili idealny kawałek ziemi uprawnej w mieście Waihi na Wyspie Północnej, uczynili dbałość o środowisko jako priorytet projektu. Ich pierwszym krokiem było zamówienie prefabrykowanego domu o minimalnym wpływie na teren.

Aby urzeczywistnić swoją wizję, Sarah i James poprosili architektów MAKE Architects z Auckland o zaprojektowanie domu z prefabrykatów inspirowanego minimalistycznymi schroniskami dla pieszych w Nowej Zelandii, potocznie znanymi jako „chaty włóczęgów”. „Dało to doskonałą okazję do interpretacji projektu. Nawet w odniesieniu do konkretnego języka” – mówi dyrektor MAKE Architects Martin Varney, którego zespół opracował prostą formę szczytową z przytulnym wnętrzem.

Karangahake House na farmie przypomina o istocie prostego życia, znaczeniu środowiska i spokojnych rodzinnych chwilach. Oznacza skromną architekturę, która dzielnie trzyma się na szczycie wzgórza. Podkreśla powrót do naszych zbiorowych potrzeb schronienia, gromadzenia się i wolności.

Technikalia

Karangahake House kusi trzema sypialniami i dwiema łazienkami, owinięty wewnątrz i na zewnątrz drewnem ze zrównoważonych źródeł. Po sześciomiesięcznym procesie projektowania i uzyskiwania pozwoleń firma za to odpowiedzialna prefabrykowała panele podłogowe, ścienne i dachowe. Wysłano je w postaci płaskiej i zmontowano na miejscu w ciągu zaledwie czterech dni. Wykonanie okładziny zewnętrznej, stolarki okiennej i wnętrz z przyłączami mediów zajęło dodatkowe trzy miesiące.

Dom owinięto ekologiczną elewacją z drewna twardzielowego daglezji z plantacji Nowej Zelandii, pozyskiwanego z lasów centralnej Wyspy Północnej. Dodatkiem jest trwałe wykończenie, czyli system ochrony drewna na bazie krzemianów, które z czasem pomaga drewnu nabierać srebrzystej patyny.

Niecałe 100m2 Karangahake House rozciąga się z północy na południe z apartamentem gościnnym, który zamienia się w przestrzeń biurową na południowym krańcu. Jest on oddzielony od głównych pomieszczeń mieszkalnych przez „pokój zewnętrzny”. Owy pokój to chroniona przestrzeń z doskonale wykadrowanym widokiem na las z jednej strony, a farmy z drugiej. Wszystkie pokoje w domu otwierają się bezpośrednio na taras, który rozciąga się na długości od strony północnej i wschodniej.

Pokój zewnętrzny otacza wychodzący na zachód widok na pasmo Kaimai. „Dzięki jasnemu poszyciu dachowemu z drewnianymi listwami, doskonale obramowuje widoki na las, tworząc chwile nieprzerwanego połączenia i bezruchu z naturą”.

Wnętrze otoczono sięgającą od podłogi do sufitu płytą dekoracyjną wykończoną bezrozpuszczalnikowym olejem pielęgnacyjnym i laminowaną krzyżowo drewnianą podłogą, która zapewnia ciepłą, cichą i przytulną atmosferę.

Kluczowa idea zrównoważonego rozwoju została dodatkowo osiągnięta dzięki starannie dobranym materiałom i wykończeniom, odpornym na warunki atmosferyczne. Również dzięki okładzinom oraz inteligentnym, wydajnym systemom wentylacji. Te pomysły kontynuują rosnącą świadomość w kierunku architektury, która pozostawia krajobraz nienaruszony.

Lokalizacja: Waihi, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne