Keepex Corporate Building

Uważność Keepex Corporate Building

Keepex Corporate Building zlokalizowano na obrzeżach miasta Puerto Varas, na skraju rzeki Maullín, wodno-biologicznego korytarza słynącego z bogatej różnorodności biologicznej Chile. W rzece żyją gatunki rodzime i migrujące, a teren okalający wodę stanowi wyzwanie. LAGAR Arquitectos sprawili, że budynek użytkowy zyskuje dzięki otoczeniu.

Keepex to innowacyjna firma, która specjalizuje się w wytwarzaniu technologii w zakresie dyfuzji gazu i obiegu wody dla przemysłu regionu. Keepex wraz ze studiem architektonicznym ściśle współpracowali, by zaprojektować nową Pracownię Prototypową i Biura w budynku przyjaznym dla środowiska. Idea Keepex Corporate Building miała być zgodna z kulturą firmy, opartą na integracji, zaufaniu i głębokim zaangażowaniu w ludzi i środowisko.

Środowiskowe zorientowanie Keepex Corporate Building

Projekt to budynek, ale także miejsce, w którym się znajduje. To otaczający go las, brzeg rzeki, droga dojazdowa i przyjazne doświadczenie pracowników podczas spaceru po budynku. nowoczesną STODOŁĘ o wymiarach 12×50 metrów ukryto z widoku ulicy. Zachowując profil drzew i krajobraz lasów umiarkowanych jako pierwszy obraz, proponując wewnętrzną ścieżkę biegnącą przez teren w jednym kierunku.

Dostęp do budynku jest ukryty i po przejściu przez odcinek lasu pojawia się w ramce ze stali. Nie ma strażnika ani recepcjonisty, automatyczne drzwi otwierają się, gdy się zbliżasz, a hojne schody zapraszają do wspinaczki. Klasyczne pojęcie „biura” nie służy do opisu przestrzeni. Ułożenie pomieszczeń i stołów o różnych kształtach i wysokościach oferuje ogromną różnorodność, która daje ogromną przestrzeń i możliwość wyboru najlepszego miejsca do zadania dnia. Podwójna wysokość tworzy poddasze i wewnętrzny taras z widokiem na warsztat prototypowania, który znajduje się nad salą gier.

Keepex Corporate Building jest surowy, z dobrze wykonanymi materiałami i konstruktywnymi rozwiązaniami, które ukrywają elementy łączące. Tu konstrukcja jest jedyną ozdobą architektoniczną. W rezultacie osiągnięto stymulujące, przestronne i ciepłe przestrzenie w kontakcie z zewnętrzną naturą poprzez wejścia naturalnego światła. W ten sposób wnętrze doświadcza ciągłej zmiany pogodowej oraz czasowej. To biuro żyje zgodnie z naturą. Elastyczność projektu pozwala na nieskończone konfiguracje w warsztacie prototypowym oraz w biurach. Z tym kryterium zaprojektowano również kasyno, które pełni funkcję sali konferencyjnej oraz dziedzińca testowego, gdzie popołudniami odbywają się zajęcia pozalekcyjne. Przestrzenie i ich meble zostały zaprojektowane i skoordynowane wspólnie z producentami mebli.

Technikalia

Architekci myśleli o materiałach, które będą generować najmniejszy wpływ w jego opracowaniu. Postawili m.in. na drewno klejone, które ma dobre właściwości sejsmiczne i przeciwpożarowe. Oprócz pozytywnego śladu węglowego, pozwoliło na czysty i szybki montaż, bez pozostałości na placu budowy. Ściany i dach pokryto izolowanymi panelami metalowymi o wymiarach zapewniających wysoki komfort cieplny i energetyczny. Do podłóg zastosowano płyty promieniujące z betonu uszlachetnionego. Również okna i świetliki są zaprojektowane i obliczone tak, aby dawać przyjemne i jednorodne światło przez cały rok.

Keepex Corporate Building maksymalizuje pozytywny wpływ na ludzi, którzy tam pracują. Jest to idea przekrojowa we wszystkich skalach projektu, począwszy od miejsca, konstrukcji, aż po meble. Głównym wyzwaniem, aby uniknąć zanieczyszczenia tego ekosystemu, było zapewnienie, że projekt nie ingeruje w jakość wody w rzece. Wybrano najwyższy punkt lądu, gdzie nie było drzew, oddalono się od lasu na tyle, by nie dotykać drzew, ale na tyle, by budynek wtapiał się w ich cień. Do kanalizacji zainstalowano instalację wermifiltracyjną, która po filtrze ultrafioletowym przedostaje się do podziemnej kanalizacji.

Pogoda podczas prac stanowiła wyzwanie: 1800 mm opadów rocznie, silne wiatry i długie zimy. Architekci zaprojektowali dwuspadową nowoczesną STOODŁĘ zwróconą na północ, aby zapewnić jak najlepsze światło przez cały rok. Wszystko dzięki środkom okiennym, które dostosowali za pomocą krat i świetlików. Ograniczono zużycie lamp, a pracownicy mogą cieszyć się przyjemnym dziennym oświetleniem wnętrza. Ponadto zmniejszy to zużycie energii elektrycznej i utrzyma ciepło wewnętrznych płyt promiennikowych.

Lokalizacja: Puerto Varas, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne