Nowoczesna stodoła

Ten drewniany budynek stojący na skraju lasu ma asymetryczny dach dwuspadowy, który przykrywa boksy dla koni oraz stodołę w części z mniejszą wysokością.
 Stajnie o nazwie „Kekkapaa” znajdują się w okolicach wiejskich na północ od fińskiego miasta Espoo. Budynek został zaprojektowany przez miejscowe studio architektoniczne Pook i miał pasować do tutejszych zabudowań rolniczych. Celem było stworzenie budynku, który stanie się częścią swego wiejskiego otoczenia, dopasowując się do lekkiego zbocza, które w części górnej porośnięte jest drzewami.

„Projekt miał umiejscowić budynek w malowniczym krajobrazie okolicy” – mówią architekci. „Długa krawędź budynku przesuwa się zgodnie z zalesionym zboczem i wprowadza budynek do wnętrza lasu. Poza zaletami krajobrazowymi, takie ułożenie pozwoliło stworzyć zewnętrzną osłonę przed wiejącym tu często silnym południowo-zachodnim wiatrem” – dodają twórcy projektu.

Pod opadającym dachem stworzono otwartą przestrzeń do karmienia i wyprowadzania koni, a wzdłuż tej przestrzeni ulokowano przestrzenie magazynowe.

Wnętrze zorganizowano tak, by odpowiednie funkcje znalazły się w swoim sąsiedztwie, umożliwiając sprawne wypełnianie określonych zadań i prac, przy jednoczesnym ograniczeniu zbędnych ruchów. Boksy, w których przebywają konie, znajdują się tuż obok pomieszczenia z siodłami i innym wyposażeniem do jazdy, a otwarta część stodoły łączy się z przestrzenią do czyszczenia koni i ich podkuwania. Z zadaszonego terenu do oprowadzania konie mogą natomiast wyjść bezpośrednio na zewnętrzne pastwisko lub na teren do ujeżdżania i jazdy konnej. Zarówno przestrzeń otwarta budynku, jak i boksy połączone są z miejscem, do którego odprowadza się obornik i zanieczyszczenia.

Większość przestrzeni wewnętrznych i zewnętrznych obita została drewnem sosnowym, którego nie poddawano wcześniejszej obróbce. Takie wykorzystanie drewna nawiązuje do tradycji budowlanych tego regionu.

Deski przykryły drewnianą konstrukcję i zostały ułożone na ścianach pionowo, aby podkreślić wysokość budynku, a na suficie ułożenie zmieniono na poziome, aby stworzyć poczucie połączenia przestrzeni. Wykorzystanie surowego drewna pomaga również regulować wilgotność w stajni, co jest niezwykle ważne dla zdrowia koni. Stal i beton zastosowano w miejscach, które wymagają większej wytrzymałości i żywotności. Wentylację naturalną wspomaga jeszcze system mechaniczny.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Pook



Zdjęcia: Kuvio Oy



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

architekci

zdjęcia

komentarze

Rafał Maciążek:
nareszcie jakas stodola ...a nie prawie wszystko z nazwa stodola
Karolina Jacak:
wow gdzie znajdujecie takie cuda ?
Marta Krypel:
A w Polsce gdzie?
Magdalena LAskowska:
Idealna!!!
Ewa Kozłowska-Duda:
Nie maj za dobrze?
Joanna Dziur:
Zofia Dziur check it out
zobacz ten wpis na FB

architekci

zdjęcia

komentarze

Rafał Maciążek:
nareszcie jakas stodola ...a nie prawie wszystko z nazwa stodola
Karolina Jacak:
wow gdzie znajdujecie takie cuda ?
Marta Krypel:
A w Polsce gdzie?
Magdalena LAskowska:
Idealna!!!
Ewa Kozłowska-Duda:
Nie maj za dobrze?
Joanna Dziur:
Zofia Dziur check it out
zobacz ten wpis na FB