Kew House: szkło, stal i stara cegła

Połączenie szkła, stali i XIX-wiecznej cegły daje niezwykły efekt, który podziwiać można w południowo-zachodniej części Londynu, w rejonie Kew Green objętym kontrolą konserwatorską. To projekt o nazwie „Kew House”, stworzony przez firmę Piercy&Company.

Ta czteropiętrowa rezydencja ukryta jest za resztką fasady wiktoriańskiej stajni. Składa się ona z dwóch stalowych konstrukcji, które łączy podwórze zamknięte przeszkleniami.

Kew House i ograniczenia konserwatorskie

Jak wspomina dyrektor firmy Piercy&Company, Stuart Pierce, modernizacja Kew House, które objęte jest ścisłym nadzorem konserwatorów, była niezwykle trudnym zadaniem. „Dom jest teraz nowoczesnym dodatkiem w tej okolicy. Jego bliźniacze formy z dwuspadowym dachem nawiązują do sąsiednich domów. W ten sam sposób ceglane mury sprawiają, że nowy budynek łatwo dopasowuje się do ulicy” – wyjaśnia.

Pomimo licznych ograniczeń związanymi z wymogami konserwatorskimi, nowych funkcji i braku dostępu z trzech stron, firma Piercy&Company zdołała zaprojektować dom, który świetnie spełnia oczekiwania klientów i pasuje do ich stylu życia. „Jasne było, że musieliśmy stworzyć mało formalny dom rodzinny, który będzie miał wyraziste przestrzenie i będzie dawał szczęście zarówno dorosłym, jak i dzieciom” – mówi Piercy.

Technikalia

Dwa skrzydła na parterze mają przestrzenie dzienne, a na piętrach znajdują się sypialnie. Dwa elementy zbudowano ze stali o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne, dzięki czemu nie wymagają konserwacji. Z kolei perforacje tworzą nakrapiany efekt, który pasuje do Kew Gardens i zmieniającej się przyrody. Szklane połączenie wprowadza do wnętrza ogromną ilość naturalnego światła i odsłania kontrast między materiałami zastosowanymi na zewnątrz i w środku.

„Podchodząc do projektu jak do rodzaju diagramu reprezentującego sposób życia tej rodzinny. Stworzyliśmy wewnętrzny krajobraz alternatywnych szlaków, poziomów i przestrzeni, z  których wiele skupia się bardziej na dzieciach, niż na dorosłych” – wyjaśnia Piercy, jako przykład podając zjeżdżalnię, która zapewnia szybki i zabawny dostęp do piwnicy z parteru.

Sama budowa Kew House była pewnego rodzaju eksperymentem ze względu na trudno dostępny teren. Stalowe skorupy zostały stworzone w innym miejscu, a następnie dostarczone na działkę dźwigiem, gdzie zostały odpowiednio zespawane. Efekt zachwyca nie tylko wykonaniem, ale też swą oryginalnością.

Lokalizacja: Richmond, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne