Kew House

Projekt Kew House obejmował pełną przebudowę wiktoriańskiego domu wraz z dawnym podwórzem stajni w Richmond, zamieniając dom składający się z wielu małych pomieszczeń w serię współgrających ze sobą przestrzeni.
W ramach projektu powstała tylna przybudówka, która od zewnątrz stanowi ostry kontrast z tylną częścią odmalowanej fasady głównego domu, który zachował swą dumną i wyróżniającą się formę.  Prostota od zewnątrz może jednak tworzyć mylne wrażenie co do reszty projektu, ukrywając zamaskowane konstrukcje, zazębiające się dwuspadowe dachy oraz ściany w formie klinów – wszystko starannie dobrane tak, by nie zaburzało czystości całej formy. Architekci cofnęli nieco okna i drzwi, co wraz z zastosowanym kolorem sprawia, że ściana zewnętrzna przybiera bardziej masywną formę, wydając się być wykrojona ze skały

Od wewnątrz formy poszczególnych elementów tworzą załamania i krzyżujące się sufity, które łączą dwa zewnętrzne budynki i dopasowują do siebie stare i nowe elementy domu. Także w środku tematem przewodnim jest masywność i beton, a betonowe elementy tworzone na miejscu definiują aranżację poszczególnych pomieszczeń, stając się tłem dla poszczególnych elementów wystroju. Wnętrze zalewają betonowe podłogi, które tworzą wizualną bazę dla betonowych elementów konstrukcyjnych, w tym dla centralnego elementu pełniącego funkcję rdzenia domu. Element ten skupia klatkę schodową, toaletę oraz kuchnię. W centralnej części salonu znajduje się natomiast betonowy blat roboczy w formie wyspy, przy którym można również usiąść.
Widoki na zewnątrz zostały starannie rozplanowane i sprawiają wrażenie naturalnych obrazów wsadzonych w ramy. Jeden z nich prezentuje dużą magnolię rosnącą w centralnej części ogrodu, która zapewnia dodatkową, wizualną głębię.
Ciężar elementów konstrukcyjnych został złagodzony przez elementy stolarki i drewniane obicie ścian wewnętrznych, które ukrywa sporą ilość miejsca do przechowywania różnych rzeczy. Drewno zmiękcza też ogólnie masywny i betonowy wystrój wnętrza, nadając mu ciepła i większej lekkości. Architekci zwrócili uwagę też na to, by w sposób ściśle kontrolowany wpadało do środka naturalne światło, które wpuszczają tu głęboko osadzone okna oraz specjalne świetliki w dachu. Właściwie osadzone otwory okienne filtrują światło i jednocześnie zapewniają mieszkańcom konieczne poczucie prywatności, odsłaniając tylko pożądane widoki.
Na wyższe piętro prowadzą proste, dębowe schody, które zaczynają się w hallu wejściowym. Sypialnie oraz łazienki są proste i spójne z całym projektem domu.

Lokalizacja: Kew, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne