Kompaktowy bungalow powiększony o drewnianą przybudówkę

Renowacja, przeprowadzona według projektu firmy Lisa Breeze Architect, zachowała oryginalny urok starego domu w Melbourne, powiększając go jednak o nowe przestrzenie potrzebne zamieszkującej w nim rodzinie.  
 
Kiedy młoda, trzyosobowa rodzina postanowiła zmodernizować należący do niej bungalow w Melbourne, zaczęła szukać rozwiązań, które pozwoliłyby powiększyć i unowocześnić rozkład domu bez znacznej rozbudowy na poziomie gruntu. Sami starannie odnowili już frontową część budynku, ale potrzebowali pomocy, by sprostać nowym wyzwaniom, jakie pojawiły się w związku z potrzebą większej przestrzeni. O taką pomoc zwrócili się właśnie do firmy Lisa Breeze Architects.

nowoczesna STODOŁA stoi w północnej części przedmieść Coburg w Melbourne i należy do grupy zabytkowych już domów, które powstały w tej okolicy około sto lat temu. Zarówno firma, jak i sami właściciele, chcieli uszanować oryginalny charakter całego sąsiedztwa i było to istotne założenie nowego projektu. Architekci oddali więc honor zabytkowym detalom starego domu, wprowadzając je także do nowej części budynku, która powiększyła przestrzeń o niewielką przybudówkę powstałą na tyłach oryginalnej konstrukcji.
 
Projekt rozpoczął się od przemodelowania istniejących pomieszczeń na nowe, co miało stworzyć nowe możliwości organizacyjne i funkcjonalne. Pierwotny salon został więc przekształcony w pełnowymiarową łazienkę, toaletę oraz dojście do nowej pralni.
Następnie architekci powiększyli przestrzenie dzienne, by stworzyć otwarty plan odpowiedni dla rodzinnego życia właścicieli. Aby osiągnąć taki cel, zbudowano niewielką przybudówkę, która naśladuje formę dachu oryginalnego domu. W ten sposób niewielkie kiedyś przestrzenie stały się jasne i przestronne, mając tez bezpośrednie połączenie z ogrodem położonym w tylnej części działki.
 
Właściciele chcieli wykorzystać maksymalnie materiały naturalne oraz pochodzące z odzysku. Dzięki temu obita drewnem przybudówka łączy się z domem przy ścianie z pochodzącej z odzysku cegły, która stała się też istotnym elementem nowych przestrzeni dziennych. W nowoczesnej STODOLE pojawiają się podłogi z recyklingowanego drewna oraz liczne, wykonane na zamówienie drewniane detale. Sporą ilość drewna równoważą płytki oraz naturalne odcienie.
 
Choć czarujący bungalow został zmieniony tak, by pasował do potrzeb nowoczesnej rodziny, jego prawdziwy charakter i dziedzictwo nabrały blasku. Jak podkreśla architektka, ten projekt dał jej wiele radości.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne