Kompleks nad ziemią

Firma TYIN tegnestue stworzyła zgrany zespół z rintala eggertsson architects tworząc w efekcie unikatowe miejsce pracy w północnej Norwegii.
Miejsce o nazwie „fordypningsrommet fleinvaer” to realizacja wizji Håvarda Lunda, muzyka jazzowego i kompozytora, któremu udało się zdobyć tę działkę w 2004 roku.
„Początkowo miało to być miejsce pracy tylko dla mnie” – wyjaśnia Lund. „Jednak z czasem poczułem potrzebę, by dzielić z innymi to, co znalazłem na Fleinvær. Chciałem stworzyć przestrzeń do pracy, która jest inna od tego wszystkiego co istnieje na całym świecie.”

Po latach marzeń, Håvard Lund przedstawił swoją wizję przedstawicielom firmy TYIN tegnestue, którzy w następstwie rozmów poszukali ekspertów wraz z którymi mogliby urzeczywistnić życzenia właściciela. Wspólnie zaprojektowano przestrzeń, w której muzycy, artyści i inni ludzie o zamiłowaniach do tworzenia sztuki mogliby wynajmować pokoje na różne okresy czasu. W pracy nad projektem pomagali też studenci i ochotnicy, którzy odegrali niemałą rolę w realizacji całego przedsięwzięcia.
Aby uzyskać pełny obraz całej działki, architekci zaczęli od wykonania trójwymiarowego skanu całej powierzchni, w czym pomagali studenci architektury z NTNU (Norwegian University of Science and Technology). Aby nie zdominować surowego, „wyboistego” piękna działki, zespół projektowy zdecydował się stworzyć mniejsze elementy uniesione nad poziom ziemi. „Chcieliśmy jak najmniej „poranić” cały teren” – wyjaśnia jeden z twórców, Sami Rintala. „Osiągnęliśmy to dzięki stworzeniu dobrych przejść i przestrzeni między domami oraz wspólnemu palenisku. Pokierowaliśmy ruchem tak, by odsunąć go od bardziej wrażliwych miejsc wyspy.”
Cały projekt składa się więc z serii elementów, które stopniowo schodzą po zboczu wzgórza w stronę morza. Goście, którzy przypływają tu na łodziach, witani są przez saunę, która unosi się nad powierzchnią wody. Dawna poczekalnia w starych dokach została zmodernizowana, by mogła pomieścić gości pragnących zostać tu na noc, a na tych, którzy planują nieco dłuższy pobyt, czekają cztery małe chatki rozsiane na zboczu. Chatki łączy ścieżka, która biegnie w kierunku stołówki i sali koncertowej.
Jak widać, w tym przypadku pasja i zaangażowanie w połączeniu z ogromną wiedzą i praktyką zamieniły wizję najpierw w rysunki, a następnie w niezwykłą rzeczywistość i wyjątkową przestrzeń do pracy i wypoczynku.

Lokalizacja: Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne