Kompleks składa się z pięciu budynków, rozmieszczonych wokół podwórka

Kompleks składa się z pięciu budynków, rozmieszczonych wokół podwórka

Dom Evansa składa się z pięciu dawnych budynków gospodarczych, luźno rozmieszczonych wokół podwórka. Budynki te powstawały w ciągu ostatnich pięciu wieków, co zaowocowało nieco przypadkową, choć urokliwą aranżacją. Wszystkie istniejące przestrzenie były stosunkowo małe, ciemne i rozproszone. Jednym z tych budynków jest XIV-wieczny dom wiejski, pierwotnie wybudowany na terenie opactwa Glastonbury. Był on bardzo zaniedbany przez dziesięciolecia.

Kompleks przeszedł renowację w ramach prac, co wykreśliło go z angielskiego rejestru zabytków zagrożonych budynków. Naszym celem było odtworzenie tej luźnej kolekcji budynków jako zrównoważonej nowoczesnej STODOŁY. Udało się to osiągnąć poprzez połączenie dwóch istniejących budynków nową „pustą” przestrzenią. Tą nową przestrzeń pomyślano jako „gaj”. Otwarty plan, zadaszony, wypełniona światłem przestrzeń, która nie kontrastuje z istniejącymi budynkami, ale je uzupełnia. Ta przestrzeń jest w centrum nowego domu – ostatnim elementem układanki, który nadał sens całości. Nową część wypoczynkową zaaranżowano na zachodnim krańcu, dzięki czemu można w pełni korzystać z widoków na Glastonbury Tor, regionalny punkt orientacyjny. Zbudowana zgodnie z najwyższymi standardami, ta współczesna interwencja to nowy rozdział w historii tego wyjątkowego miejsca.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne