KONCEPT

Adaptowana stodoła znajduje się w województwie kujawsko-pomorskim, w gminie Izbica Kujawska, we wsi Nowa Wieś.
Projekt domu czerpie inspiracje z tradycji budownictwa z obszaru Kujaw.

Budynek tworzy prostą i zwartą kompozycję współgrającą z krajobrazem województwa kujawsko-pomorskiego i gminy Izbica Kujawska. Dom mieszkalny zachowany w tradycyjnej bryle dawnej stodoły.
Obiekt został zaprojektowany jako budynek parterowy z poddaszem użytkowym (półpiętrem), niepodpiwniczony. Adoptowana stodoła na budynek mieszkalny została przystosowana do nowych funkcji użytkowych poprzez wprowadzenie zmian budowlanych.
Projekt adaptacji przewidział wykorzystanie istniejącego budynku stodoły. Zostały zachowane ściany stodoły i podkreślona została ich wartość jako budulca rodzimego, przywróconego do życia. Wykorzystano i wykonano recykling materiału przeznaczonego do zniszczenia również cegieł uszkodzonych i porozbiórkowych.
Nawiązując do tradycji budownictwa w zabudowach zagrodowych, a dokładniej w chatach mieszkalnych, w adoptowanym budynku wykonano podcień, która spełnia funkcję garażu. Drugi podcień akcentuje wejście do budynku i zapewnia ochronę przed warunkami atmosferycznymi.
Monochromatyczność elewacji i wykorzystanie cegły z dawnej stodoły spowodowała idealną harmonię bryły budynku z otaczającym krajobrazem.
Wykonanie okien na dachu budynku, przeszklenia narożne, współczesny portfenetr oraz wielkie przeszklenie całej ściany budynku przez dwie kondygnacje daje jak największe wykorzystanie naturalnego światła do oświetlenia całej przestrzeni mieszkalnej. Zaprojektowane szklenie trzykomorowe ciepłochłonne, utrzymuje ciepło wewnątrz budynku. W większości pomieszczeń okna nie są otwierane celem ograniczenia kosztów i utraty ciepła.
Prosta, zwarta i ocieplona bryła budynku charakteryzuje się niskim współczynnikiem przenikania ciepła dzięki ścianom dwuwarstwowym.
Wewnątrz budynku mieszkalnego użyto oświetlenie uzupełniające naturalne światło słoneczne technologią oświetlenia LED.

W projekcie zostały rozplanowane wszystkie dzienne funkcje na planie przyziemia. Dokonano wyraźnego podziału na sacrum i profanum. Parter stanowi otwarta część, dostępna zarówno dla domowników jak i ich gości czy klientów. W przyziemiu znajduję się gabinet, łazienka, garderoba, kotłownia z pomieszczeniem gospodarczym oraz pokój dzienny z aneksem kuchennym, jadalnią i kącikiem kominkowym. Na antresoli powstało intymne sacrum. Zaprojektowano tam sypialnię dla inwestorów połączoną z garderobą i łazienką, osobno pokój dla dziecka, łazienkę oraz garderobę. Na antresoli znalazła się również biblioteka z miejscem do czytania i relaksu.
Prosty plan budynku gospodarczego daje szereg możliwości i modyfikacji. Projektowany dom przeznaczono dla rodziny 2+1, czyli rodziców z jednym dzieckiem, aczkolwiek wykonany projekt umożliwia wykonanie przestrzeni dla użytkowników 2+2. Pokój przeznaczony dla dziecka mogłoby użytkować dwoje dzieci lub można podzielić ścianą na dwa osobne pokoje. W projekcie przewidziano również możliwość przearanżowania przestrzeni mieszkalnej na dom dla rodziny dwupokoleniowej. W takim przypadku w części dziennej zostałaby wydzielona część na sypialnię, a na półpiętrze na aneks kuchenny. Bryła budynku umożliwia również wykonanie dodatkowych drzwi wejściowych w celu połączenia go z nowo dobudowaną częścią budynku przeznaczonego na przykład na warsztat, siłownię, pomieszczenie gospodarcze, pokój dla gości, spiżarnię czy innych potrzebnych pomieszczeń.
Adoptowana stodoła mieści się na terenie zabudowy zagrodowej, do której prowadzi jedna droga dojazdowa. W tym celu zaprojektowano dodatkowy odcinek drogi doprowadzający do garażu budynku dawnej stodoły oraz dodatkowe chodniki do wejścia do budynku. Budynek został ogrodzony drewnianym płotem, posiada wspólne ujęcie wody, wspólne szambo i śmietnik z gospodarzami zagrody rolnej.
Powierzchnia zabudowy adoptowanego budynku to 207,95m2, powierzchnia całkowita 415,90m2, powierzchnia użytkowa parteru to 169,08m2, powierzchnia użytkowa poddasza to 93,94m2, powierzchnia użytkowa łącznie przyziemie i półpiętro to 263,02m2, a kubatura budynku wynosi 1475,9m3.
Konstrukcja budynku murowana na siatce słupów żelbetowych, spięta stropem żelbetowym i przykryta dachem o konstrukcji drewnianej krokwiowo-kleszczowej.
Ściany murowane dwuwarstwowe z cegły ceramicznej, pełnej. Ocieplone styropianem o grubości 15cm. Wykończone od zewnątrz blachą tytanową w kolorze czarnym, na ruszcie, a od wewnątrz tynkiem cementowo – wapiennym, pomalowanym na biało. Wewnątrz budynku pozostawiono, w niektórych miejscach dobrze zachowaną cegłę, bez jej tynkowania.
W projektowanym budynku mieszkalnym zastosowano strop żelbetowy monolityczny, w którym nośnym elementem jest płyta żelbetowa.
W budynku mieszkalnym wykonano schody żelbetowe, płytowe, dwubiegowe powrotne, prowadzące na półpiętro.
Elewacja budynku została zaprojektowana z blachy tytanowej w kolorze czarnym, układaną na ruszcie. Została zastosowana ze względu dobrą plastyczność i doskonałą podatność na kształtowanie.
Wewnątrz domu jednorodzinnego został wykonany system klimatyzowania pomieszczeń oraz zainstalowane zostały panele fotowoltaiczne i system inteligentnego domu.
Główne założenia projektowe to:
• adoptowanie budynku gospodarczego i stworzenie w nim domu mieszkalnego, jednorodzinnego, wolnostojącego
• zaprojektowanie domu mieszkalnego na terenie gospodarstwa rolnego przeznaczonego dla dzieci gospodarza
• przyjęcie, że użytkownikami będzie Rodzina 2+1, Rodzice z jednym dzieckiem
• zaprojektowanie budynku w nowoczesnym stylu
• zaplanowanie funkcjonalnego wnętrza
• opracowanie wyposażenia, spełniającego potrzeby przyszłych mieszkańców
• przestronne i jasne wnętrze
• prostota i przejrzystość planu
• stworzenie prostej i zwartej bryły zatopionej w krajobraz Kujaw
• projekt nawiązujący do historycznego, regionalnego budownictwa Kujaw
• wykorzystanie powszechnego na tym obszarze budulca – cegły
• ocalenie dziedzictwa kulturowego
• zachowanie kształtu bryły stodoły
• dobudowanie półpiętra
• wydzielenie w części budynku miejsca na garaż

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Dagmara Nowakowska
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne