Korora Grove

Korora Grove kontrastuje z otaczającym gajem oliwnym

Ten dom znajduje się na skraju gaju oliwnego położonego na naturalnym amfiteatrze opadającym na północny wschód. Dom zbudowano dla pary, która przenosi się na stałe na wyspę Waiheke.

Korora Grove to projekt, w którym na pierwszy rzut oka rzuca się prosta, pokryta czarnym drewnem forma z niskim szczytem. Ciemny dach z blachy na rąbek, pięknie komponuje się kolorystycznie z elewacją. Aluminiowa stolarka i drewniane żaluzje są ukryto tak, aby bez straty estetyki móc kontrolować światło, widoki i wentylację w całym domu. Zalane światłem centralne schody łączą oba poziomy.

Prosta paleta kolorów czerni i naturalnego kamienia stanowi tło dla szaro-zielonych drzew oliwnych. Ta paleta elementów zewnętrznych jest kontynuowana poprzez detale wewnętrzne i wykończenia, aby dopełnić ujednolicony projekt.

Podczas budowy warto pamiętać nie tylko o estetyce zewnętrznej, ale także o równie ważnych instalacjach.

Lokalizacja: Wyspa Waiheke, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne