Kreatywna przestrzeń do pracy

Yardhouse to budynek, który stoi w Sugarhouse Yard w angielskim Stratford. To projekt związany z zapewnieniem lokalnej społeczności kreatywnej przestrzeni do pracy.
Budynek miał oferować warunki, które będą sprzyjały wspólnym działaniom, promując wspólne spędzanie czasu. 

Został zaprojektowany w sposób prosty, ma dwa piętra i konstrukcję opartą na trzech wnękach. Dwie zewnętrzne wnęki wykorzystywane są jako indywidualne przestrzenie studyjne, które otwierają się na dużą, wspólną przestrzeń o podwójnej wysokości. Studia nie mają zaplanowanych stałych podziałów, ale wynajmujący mogą je swobodnie adaptować do swoich potrzeb, łącząc sąsiadujące ze sobą przestrzenie lub zamykając je dla stworzenia większej prywatności.
Główna konstrukcja została wykonana z ramy drewnianej, wykorzystywanej przy budowie stodół, a konstrukcję obłożono prefabrykowanymi, izolowanymi panelami. Fasada wejściowa od strony Sugarhouse Yard została wykonana z kolorowych, betonowych płytek wykonywanych ręcznie na miejscu.
Dzięki wykorzystaniu materiałów dostępnych od ręki i przyjęciu niezwykle ekonomicznego podejścia, projekt udało się zrealizować po znacznie niższych kosztach, niż w przypadku innych konwencjonalnych budynków. Za projektem i budową stoi londyński zespół Assemble.

Lokalizacja: Stratford, Londyn, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne