Nowoczesna stodoła

Ten projekt to łagodne połączenie starego z nowym.
Nowa część to surowe, czarne powierzchnie, które widoczne są od strony ogrodu. W niektórych miejscach zachowano pozostałości starych murów, które teraz stały się elementami ogrodu, pogłębiając jeszcze specyficzną atmosferę tego budynku.
Idąc przez dom, nieprzerwanie czuje się to zespolenie nowego i starego.
Projekt obejmował renowację starego miejsca wypoczynku dla myśliwych, ukrytego w lasach w rejonie Heverlee w Belgii. Teraz jest to wygodne i nowoczesne mieszkanie dla rodziny z czworgiem dzieci. Jedno z trzech skrzydeł układu „U” zostało usunięte poza ścianą fasadową, która została zachowana wraz z nazwą starego budynku, stając się jednocześnie nazwą nowego projektu: „La Branche”.

Ściany boczne budynku, wykonane z cegły, kryją pomieszczenia prywatne rodziny, a czarna część to salon i kuchnia, które na stałe zostały połączone z basenem i ogrodem.
Ciemne kolory tego wnętrza wyraźnie kontrastują z dużą ilością naturalnego światła, które wpada tu przez duże okna.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 



 

 
więcej