La Brèche

La Brèche – kanadyjski dom wakacyjny 2 w 1

Pracownia architektoniczna Naturehumaine w projekcie domku pośród kanadyjskiego lasu, stworzyła przejście, aby podzielić go na dwie części. Ujednolicona paleta materiałów i dwuspadowa linia dachu zapewniają jednak wizualne połączenie obu brył.

Dwa szczytowe bryły kabiny pasowałyby idealnie, gdyby zsunięto je razem. Ale między nimi jest szeroka na około 2 m ścieżka.

Zbudowany jako domek wakacyjny dla rodziny, która przez większość roku mieszka we Francji, wyłożony drewnem, jest podzielony według funkcji. Większa bryła pełni rolę głównej rezydencji, z dwiema sypialniami, salonem i jadalnią z kuchnią.

W mniejszej kubaturze znajduje się apartament gościnny z łóżkiem i wanną oraz garaż, który służy jako warsztat.

Naturehumaine umieściło domek tak wysoko, jak to możliwe, na skraju pagórkowatej działki. Po północnej stronie głównego domu zastosowano duże okna, które we wnętrzu pełnią funkcję ram do obrazów tworzonych przez widoki na drzewa Mount Orford, parku narodowego z ośrodkiem narciarskim.

Szereg detali dodatkowo odróżnia ten dom od bardziej konwencjonalnych konstrukcji. Zrezygnowano z jakiegokolwiek okapu, co nadało bryle nowoczesności. Zamiast szprosów w oknach zastosowano silikonowe złącza co pozytywnie wpływa na estetykę. Białe sufity i ściany oraz polerowane, betonowe podłogi podkreślają prostotę i czystość przestrzeni.

Lokalizacja: Quebec, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne