La Negrita

"La negrita" to bardzo szczególny dom – podobnie jak jego mieszkańcy. Dla architektów z firmy Morini Arquitectos tacy klienci byli idealni.

Na dużej działce pełnej drzew, których ścinanie byłoby prawdziwym grzechem, powstał dom, który został dopasowany do jedynej na tej działce polany. Kiedy już zdecydowano o dokładnym położeniu domu, właściciele uznali, że chcą czuć, że te drzewa są częścią przestrzeni wewnętrznych i odwrotnie, tworząc jednocześnie wysoki mur zapewniający im prywatność od strony miejskiej ulicy. Z tego powodu architekci zdecydowali się stworzyć nowoczesną STODOŁĘ, która jest całkowicie introwertyczna i tajemnicza od strony ulicy, ale ekstrawertyczna, prawie ekshibicjonistyczna od środka.

Pierwszy pomysł był taki, by stworzyć duży, czarny mur, do którego przyczepione zostaną różne elementy. Ostatecznie jednak sam mur został podzielony na trzy części i stosownie do ich wielkości zorganizowano w przylegających do niego elementach salon, jadalnię i kuchnię oraz sypialnię główną i garaż. Pomysł podziału na mniejsze fragmenty wynikał z obecnej sytuacji młodej pary oraz tego, jak może się ona zmieniać z czasem. Prawdopodobnie dom zostanie powiększony o kolejne elementy, co architekci wzięli pod uwagę już na tym etapie projektu, dzięki czemu całość nie straci harmonii i wciąż będzie spełniała pierwotne założenia.

Efekt końcowy to dom odzwierciedlający przyszłe i obecne przemiany – od czerni po biel i od przejrzystości po jej brak. To także lekkość wnętrza oraz zestawienie jej z elewacją z czarnej blachy. To dom, który spełnia wymogi teraźniejszości, ale otwiera się na możliwości przyszłości.

Lokalizacja: Argentyna
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne