La Pointe

La Pointe to leśne schronisko w kanadyjskim parku regionalnym

Odwiedzający regionalny park Poisson Blanc w Kanadzie mogą wynająć drewniany domek, ukryty w gęstym lesie. To niewielkie schronisko zostało zaprojektowane i wybudowane przez studio architektoniczne Atelier l’Abri z Montrealu.

Chata o nazwie „Point”, czyli z ang. Punkt, znajduje się w sercu parku regionalnego, który jest rezerwatem dzikiej przyrody w rejonie miasta Ottawa. Park cieszy się sporą popularnością zwłaszcza wśród wędkarzy i biwakowiczów, z których większość zostaje tu na noc, spędzając noc w namiocie. Drewniana, niewielka chatka ma oferować odwiedzającym większy komfort, pozostając wciąż w bliskości z naturą.

Domek ma trójkątny kształt, a inspiracją dla architektów były dawne, wiejskie domy o kształcie litery „A”. Domek wygodnie pomieści cztery osoby. Choć stoi w pobliżu ośrodka dla odwiedzających park, dojść można do niego wyłącznie ścieżką. Chatka jest odosobniona, a jej ogromną atrakcją jest piękny widok na Lac du Poisson Blanc. Jest to sztuczny zbiornik, który powstał tu po zbudowaniu zapory w 1926 roku.

Kształt i konstrukcja domku wyróżniają się wśród drzew, dzięki mocnemu nachyleniu dachu i kanciastym kształtom. „Ta trójkątna geometria schroniska to nowa interpretacja legendarnej konstrukcji w kształcie litery A, która była bardzo popularna w Ameryce Północnej w latach 1950-tych”. „Jako projektanci chcieliśmy stworzyć prostą, prawie posągową konstrukcję, która będzie kryła funkcjonalne, ale zorientowane na otoczenie wnętrze.”

Stromy dach został obity blachą, która jest klasycznym wyborem w panującym tu klimacie. Elewację wykonano z drewna cedrowego, które z czasem nabierze srebrzystych odcieni. Wnętrze jest proste – otwarty parter obejmuje aneks kuchenny, salon oraz jadalnię, a miejsce do spania urządzono na antresoli. Stół w jadalni można obniżyć, zamieniając go w dodatkowe łóżko, dzięki czemu noc mogą tu spędzić w sumie cztery osoby.

Wnętrza wykończono bardzo prosto. – „Wnętrza miały być minimalistyczne, skąpane w naturalnym świetle” – mówią architekci.

Od frontu domku znajduje się podwieszone krzesło, z którego można podziwiać piękne widoki przez ciągnące się od podłogi po sufit okno. To miejsce tuż przy piecyku opalanym drewnem, więc cieszy się ono ogromnym powodzeniem zwłaszcza zimą. Piecyk i odpowiednia izolacja sprawiają, że z domku można korzystać przez cały rok.

Przy drzwiach frontowych znajduje się osłonięty taras, który wydzielony jest pionowymi listewkami. „Opierając się o dom, staje się on idealnym, zacisznym miejscem, by cieszyć się leśnym otoczeniem także w nieco niższych temperaturach” – mówią twórcy projektu.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne