Lake Cove Residence

Ten piękny dom, zaprojektowany przez firmę Stuart Silk Architects, położony jest tuż przy linii brzegowej jeziora Washington. Rezydencja została ukryta wśród drzew na terenie Parku Washington w rejonie miasta Seattle.

Niezwykła lokalizacja sprawia, że mieszkańcy rezydencji Lake Cove mogą cieszyć się rozległymi widokami nie tylko na jezioro, ale też wznoszące się w oddali góry. Na działkę prowadzi ślepa droga, która zapewnia mieszkańcom prywatność, choć w najbliższej okolicy nie brakuje zarówno tradycyjnych domów z pierwszej połowy ubiegłego wieku, jak i bardzo nowoczesnych, zbudowanych w ciągu kilku ostatnich lat.

Właściciele domu cenią sobie zarówno tradycyjną, jak i nowoczesną architekturę, dlatego chcieli, by projekt uwzględniał oba te aspekty. Architektom udało się to niełatwe zadanie, ponieważ połączyli różne wrażliwości, nadając jednocześnie całości wyjątkowy charakter.

Jako punkt startowy projektu wybrano tradycyjną formę pobliskich domów z dwuspadowym dachem. By jednak nadać jej świeży, współczesny wygląd, architekci usunęli znane, tradycyjne detale (takie jak przedłużone zadaszenie) oraz zminimalizowali dawne materiały zastępując je bardziej nowoczesnymi, łącznie z ramami okiennymi z malowanej stali oraz cynkowym pokryciem dachu. Zamiast większej liczby małych okien, wprowadzili duże przeszklenia na dwa piętra, które wprowadzają do wnętrza nie tylko południowo-wschodnie, naturalne światło, ale też przepiękne widoki na jezioro i otaczający dom krajobraz, podkreślając też nowoczesną estetykę domu. Biały kolor drewnianej elewacji jest natomiast subtelnym ukłonem w stronę tradycyjnej architektury tego regionu.

Paleta materiałów zastosowanych wewnątrz została celowo zredukowana, a definiują ją delikatnie barwione deski dębowe, które pojawiają się na sufitach i podłogach oraz zostały wykorzystane do wykonania mebli. W pomieszczeniach uwagę przyciągają też ręcznie wykonane metalowe detale, które w połączeniu z drewnem i jasną paletą barw tworzą niezwykle ciepłe, proste i przytulne wnętrza. Specjalnie dla tej rezydencji stworzono też podwieszane schody z cienkimi profilami, które doskonale świadczą o kunszcie rzemieślników oraz ich dbałości o detale.

Ten dom w sposób wyjątkowy łączy estetykę nowoczesną i tradycyjną, tworząc nową interpretację tradycyjnych motywów, na które architekci i projektanci spojrzeli wyjątkowo „świeżym okiem”. W sposób magiczny wykorzystali też światło oraz spektakularne widoki tego otoczenia.

Lokalizacja: Seattle, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne