Lake House Völs to projekt, który tworzy tło dla jeziora Völser Weiher

Lake House Völs to projekt, który wyszedł z pracowni noa* network of architecture. Powstał w miejscu niezwykłym, w którym spektakularne tło dla jeziora Völser Weiher – położonego w górach na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza – tworzą skaliste szczyty i bujne lasy modrzewiowe. To rejon Południowego Tyrolu we Włoszech.

Sielankowa atmosfera tego miejsca jest wyczuwalna na każdym prawie kroku. W malowniczym otoczeniu istniała całoroczna przestrzeń, w której goście mogli wypoczywać i zażywać pełnego relaksu. Istniejący tu jednak budynek był zbyt mały i nie spełniał już swoich funkcji. Nie posiadał też odpowiednich udogodnień dla osób niepełnosprawnych. W tej sytuacji Studio noa* otrzymało od władz gminy Völs zlecenie na zaprojektowanie niewielkiego, lecz atrakcyjnego kąpieliska. Obiekt miał mieć ogólnodostępne przebieralnie i zaplecze sanitarne, ale przede wszystkim musiał dobrze komponować się z pięknym krajobrazem.

W trakcie realizacji projektu istniejący tu wcześniej budynek zburzono, zastępując go nowym – nowoczesnym, funkcjonalnym i dobrze harmonizującym z idyllicznym otoczeniem. Nowy projekt ma służyć jako punkt docelowy wielu lokalnych wycieczek, oferując możliwość odświeżającej kąpieli w lecie lub jazdy na łyżwach zimą.

Aby zredukować skalę projektu i wtopić go w naturalny krajobraz, architekci zaprojektowali dwa kompaktowe obiekty o niewielkiej kubaturze, połączone ze sobą wzdłuż osi podłużnej. W głównym budynku przykrytym klasycznym dachem siodłowym powstał bar. Znajduje się w nim też częściowo otwarta kuchnia i lada, przy której serwowane są posiłki i napoje. Konstrukcja przechodzi w otwartą loggię oraz taras. Oferując z tego miejsca zapierające dech w piersiach widoki na jezioro i nowe kąpielisko. Wycofanie tej części obiektu to sprytny zabieg architektów. Dzięki któremu teren loggii i tarasu jest bardziej komfortowy i wyciszony, umożliwiając jednocześnie szybką i łatwą obsługę gości.

Drugi budynek ma kształt prostopadłościanu, w którym znajdują się pomieszczenia użytkowe. Wraz ze swoim większym sąsiadem tworzy zwarty zespół, zarówno pod względem architektonicznym, jak i funkcjonalnym. W obiekcie znajdują się przystosowane dla osób niepełnosprawnych przebieralnie. Wszystkie zabudowania mają powierzchnię 120 m2.

Drewniana konstrukcja ramowa łącząca nowe budynki służy jako podpora dla roślin pnących. Posadzono przy niej bardzo szybko rosnący jaśmin, który w ciągu kilku miesięcy otuli i zamaskuje budowle. Bujna zieleń sprawi, że oglądane od strony jezioro kąpielisko zniknie w naturalnym otoczeniu.

Lokalizacja: Południowy Tyrol, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne