Lane End by PAD Studio in England

Ekstrawagancja Lane End

Dom Lane End położony jest w krajobrazie wiejskiej idylli, na końcu prywatnej ścieżki w sercu South Downs. nowoczesną STODOŁĘ otocza dojrzały las, z którego roztaczają się wspaniałe widoki na spokojny park. Za ten projekt odpowiedzialne jest PAD Studio.

Wyzwanie architektoniczne

Budynek miał zastąpić mieszkanie z końca lat 30. XX wieku, które było słabo skonstruowane. Nie wspominając o nieefektywności zarówno pod względem przestrzennym, jak i energetycznym. Poprzednik Lane End z układem komórkowym, utrudniał angażowanie się bryły w piękną lokalizację i nowoczesny styl życia właścicieli. Dlatego też celem projektu było stworzenie nowego, współczesnego, energooszczędnego i zwartego budynku. Przed studiem PAD czekało wyzwanie zaprojektowania bryły z zastosowaniem naturalnych materiałów, aby zharmonizować budynek z terenem i zminimalizować jego wpływ na otoczenie.

Plan budynku opracowano tak, aby jak najlepiej wykorzystać teren przy jednoczesnej maksymalizacji pasywnych środków zrównoważonego rozwoju, takich jak zysk słoneczny. Wysoce izolowana konstrukcja szkieletu drewnianego minimalizuje wpływ na środowisko. Mianowicie redukując zawartość węgla w materiałach budowlanych oraz długoterminowe koszty eksploatacji budynku i związane z tym emisje CO2.

Lane End – standard domu pasywnego

Zbudowana zgodnie ze standardami domu pasywnego z wartością U i poziomem szczelności, betonowa płyta parteru została odsłonięta i wypolerowana. Lane End oferuje korzyści płynące z masy termicznej, aby wyrównać dobowe wahania temperatury. System MVHR dodatkowo zmniejsza emisje CO2 poprzez recykling ciepła z kuchni i łazienek. Następnie miesza go ze świeżym powietrzem, które jest cyrkulowane do chłodniejszych pomieszczeń. Duże nawisy i naturalna krata z grabu szpachlowego na południowej elewacji zapewniają kontrolę nasłonecznienia. Z drugiej strony otwory rozmieszczono tak, by zmaksymalizować naturalną wentylację poprzeczną. Pomaga ona w wentylacji w najgorętszych miesiącach letnich.

Lane End zawiera w sobie inspiracje domami Arts and Craft. Celem architektonicznym było stworzenie budynku, w którym forma, skala, materiały i detale wzmocnią unikalny charakter, odrębność i historię tego miejsca lokalnie i w szerszym kontekście. Asymetryczny dwuspadowy dach gontowy, otulający północną ścianę, nawiązuje do szerokiego zastosowania czerwonych dachówek glinianych na pobliskich budynkach Arts and Crafts. Jednakże oferując wizualnie lżejsze, bardziej ekologiczne i naturalne wykończenie. Elewacja wejściowa skierowana na północ wydaje się powściągliwa, co zapewnia prywatność spacerowiczom korzystającym z sąsiedniej ścieżki. Elewacja ta dramatycznie kontrastuje z bardziej wyrazistą i otwartą elewacją południową, ukrytą przed widzami.

Przestrzeń oraz technikalia

Przestrzenie wewnętrzne Lane End o podwójnej wysokości wyłożono wapnowaną daglezją, co potęguje wrażenie otwartości i światła. Ułożenie materiałów w budynku zostało starannie przemyślane, a faktura i ciepło drewna są otulają wygodą. Duże okna umieszczone na elewacji południowej tworzą płynną relację między wnętrzem a zewnętrzem, zapraszając spektakularne widoki i zalewając wnętrze naturalnym światłem dziennym.

Otwarta kuchnia i jadalnia na parterze mają drzwi na całą wysokość, które otwierają się na duży zadaszony taras na świeżym powietrzu. Tam też wyznaczono miejsce na grilla. Oddzielny salon stworzono na chłodniejsze miesiące, zaprojektowany tak, aby był mniejszy i bardziej kameralny w skali, z kominkiem wykonanym z lokalnie pozyskiwanej cegły. Komin wznosi się przez przestrzeń domu o podwójnej wysokości i solidnie przytwierdza dom do jego miejsca.

Sypialnie zlokalizowano na pierwszym piętrze, po obu stronach Lane End. Części sypialniane oddzielono przestrzenią służącą jako miejsce do nauki, mieszczące się w podwójnej wysokości. „Pomost” łączący skrzydła domu, oferuje rozległe widoki i dostęp do prywatnego balkonu rozciągającego się na całą szerokość budynku. Balkon to ekstrudowana forma wystająca z głównej bryły domu, podkreślająca płaszczyznę poziomą i zapewniająca istotne zacienienie przeszklenia parteru. Balkon obejmuje również porośnięty ziołami ogród na całej jego długości, co dodatkowo poprawia połączenie z krajobrazem, zapewniając jednocześnie prywatność sypialni dla spacerowiczów w parku.

Lokalizacja: South Downs, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne