Langlois-Lessard Residence

Rezydencja Langlois-Lessard powstała w kanadyjskiej gminie Léry, na terenach zalewowych. Jej projekt jest bezpośrednią odpowiedzią na pytania dotyczące tego jak najlepiej zintegrować nową architekturę z wyjątkową przyrodą i lokalizacją tego miejsca oraz jak zdefiniować przestrzenie domu w taki sposób, by łączyły się one z samą działką.

Pomimo dużej powierzchni działki, architekci z firmy Chevalier Morales Architectes zdecydowali się na ograniczoną powierzchnię parterową nowego domu, co pozwoliło oszczędzić rosnące na działce drzewa i zachować dziewicze piękno samej lokalizacji. W ten sposób zabudowano zaledwie siedem procent całej powierzchni działki, a dom o powierzchni całkowitej 418 m2 postawiono blisko wody, tworząc wrażenie, że przestrzenie wewnętrzne wychodzą ponad jezioro. nowoczesna STODOŁA otwiera się więc na przepiękne, naturalne widoki oraz zachwycające zachody słońca.

To właśnie wyjątkowy krajobraz tego miejsca oraz słoneczna orientacja działki były głównymi wytycznymi w procesie projektowania przestrzeni dziennych na obu poziomach domu. Na etapie projektowania wprowadzono wiele elementów architektonicznych, które definiują tożsamość przestrzenną domu. Jednym z takich elementów jest otwarty kominek, który znajduje się w samym sercu budynku, na osi głównego wejścia. Każde piętro nowoczesnej STODOŁY jest zdumiewająco otwarte, choć są one połączone bardzo wąską i minimalistyczną klatką schodową, która jeszcze podkreśla ten efekt.

Ze względu na bliskość wody oraz trudny do zdefiniowania horyzont, architekci zdecydowali, że parter domu nie tylko nie będzie miał przestrzeni o podwójnej wysokości, ale będzie miał wręcz stosunkowo niskie sufity, które wzmocnią wrażenie widoków prezentujących się za oknem. Z kolei sypialnie na piętrze mają już bardziej interesujące linie sufitów, załamujące się pod różnymi kątami, które wprowadzają do wnętrz zmienną grę światła i cienia.

Wielkość domu została dostosowana do dwóch zasad. Miała zapewniać mieszkańcom intymność i być odpowiednia do silnych wiatrów, które w tym miejscu najczęściej wieją od zachodu. Kamienna podstawa budynku zwiększa wrażenie intymności, stanowiąc też sztuczny horyzont, na którym opiera się wyższa część domu. Piętro zostało przesunięte w taki sposób, by stworzyć osłonięty taras od strony basenu. Linia dachu została dopasowana do pełnego kątów naturalnego otoczenia domu.

Paleta materiałów zastosowanych wewnątrz rezydencji została zdominowana przez podłogi z polerowanego betonu oraz betonowy kominek, które jednak łagodnieją w zestawieniu z meblami. Neutralna paleta podkreśla walory naturalne otoczenia domu i doskonale współgra ze zmieniającymi się porami roku, które penetrują i zmieniają przeszklone mocno przestrzenie budynku.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne