Lantern House Timmins+Whyte

Rozświetlony Lantern House

Lantern House pierwotnie zbudowany w 1876 roku, rozbudowano w latach 80. XX wieku. Ta nowoczesna STODOŁA posiada proporcje domu z epoki wiktoriańskiej – a więc masywność i ogrom przestrzeni. Jednakże kuchnia i salony miały ciasne wnętrza, a budynek nie wpuszczał światła słonecznego, przez co w jego wnętrzach krył się duch przeszłości. Właściciele – młoda para z trójką dzieci i psem – chcieli domu pełnego światła, przede wszystkim domu na otwartym planie.

Timmins+Whyte – studio architektonicznie z siedzibą w australijskim Collingwood zdecydowało, iż rozszerzenie do Lantern House z lat 80. zostanie usunięte. W jego miejsce powstało nowe rozszerzenie, zaprojektowane tak, aby pomieścić obszerną, oświetloną i otwartą przestrzeń życiową z widokiem na ogród pod każdym kątem.

W efekcie powstała duża przeszklona przestrzeń o wysokości okien rozpostartych na całej wysokości ściany. Tworzy to ułudę ściany-tafli, zapewniającej codzienne obcowanie z zewnętrzem. Owe przeszklenia zalewają wnętrze Lantern House światłem, wykorzystując techniki pasywnego chłodzenia.

Bryła nawiązuje do podobieństwa dobudówek do japońskiego „tōrō” – tradycyjnej latarni wykonanej z kamienia, drewna lub metalu. Dom starannie wykonano zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Wnętrze przypomina dzienne spa z dokładnie dobranymi neutralnymi barwami i naturalnymi materiałami.

MULTIKO Architektura Okien | Stolarka wielkoformatowa, architektoniczna, indywidualne rozwiązania

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne