Kanciasta czarna chata w Francji w części bukolicznego krajobrazu

Zaprojektowany przez dwóch architektów z Bordeaux jako ich rodzinny dom wakacyjny, konstrukcja o powierzchni 78 m2 znajduje się na podniesionej platformie, która umożliwia prosperowanie otaczającego ją ekosystemu.

Kilka kroków od morza w zalesionym obszarze chronionym kręgiem wysokich cyprysów, zgiełk codziennego życia szybko rozpływa się w małym drewnianym zaciszu w północno-zachodniej Bretanii.

Architekt Anne Gayet i jej mąż, Aldric Gayet, współzałożyciel firmy Gayet Roger Architectes z Bordeaux, mieli nadzieję zbudować idylliczny dom wakacyjny dla swojej rodziny w pobliżu wydm Keremma. Anne, Aldric i zespół Gayet Roger Architectes stworzyli razem skromną czarną chatkę, która wtapia się w otaczający krajobraz. „Jest zaprojektowany jako schronienie – miejsce odpoczynku, relaksu i kontemplacji w środku natury” – mówi Aldric. Chociaż lokalizacja była przemyślana, nadbrzeżna strona naraża budowlę na ryzyko zalania. Architekci mają również poczucie odpowiedzialności za szanowanie naturalnej topografii terenu.

Aby chronić nowoczesną STODOŁĘ przed potencjalnym zalaniem i pozostawić niezakłócony krajobraz gruntu, zespół umieścił asymetryczną bryłę na podwyższonej platformie wspartej na metalowych palach o wysokości 1,5 metra. Zewnętrzna część, pokryta drewnem klejonym krzyżowo, pomalowano czarną farbą w stylu Falun – trwałym szwedzkim pigmentem używanym w tradycyjnych drewnianych domkach i STODOŁACH w całej Skandynawii.

W przypadku wnętrza domku, nazwanego Le Refuge KE01, zespół skupił się na funkcjonalności. Ciepłe, wykończone świerkiem przestrzenie mieszkalne są „zredukowane do niezbędnego minimum i nie pozostawiają miejsca na przepych” – wyjaśniają architekci.

Surowe, przetarte panele drewniane użyto na ścianach, wbudowanych ławkach, stole jadalnym, półkach i ladzie. Drewniany chodnik łączy wejście do chaty z małą ścieżką, która prowadzi na plażę.

W całym domu przemyślano również kwestię połączenia go z naturą. Duże okno otwierają wnętrze na taras.  Na górze cztery pokoje wyposażone są w małe okna, które zapewniają mieszkańcom widok na krajobraz na wysokości oczu, gdy rozkoszują się popołudniową drzemką. Każda z sypialni może pomieścić dwa podwójne łóżka, z wbudowaną ławką na jednej ścianie i schowkiem na drugiej.

Pod koniec dnia ciemna fasada nowoczesnej STODOŁY rozpływa się w nocnym niebie – z wyjątkiem świateł, które świecą przez okna jak wiszące latarnie.

W poszukiwaniu ciemnych elewacji z opalanego drewna, zajrzyj do Wood of Fire i Degmeda

Lokalizacja: Bretania, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne