Ledge House, czyli czarna piękność w elewacji z opalanych desek

Właściciele Ledge House poprosili o zaprojektowanie nowego domu, który będzie współgrał z historią doliny Connecticut, z paletą materiałów przyjaznych dla środowiska i wymagającym miejscem na dużej skalnej półce.

Usunięto istniejącą pierwotnie na tych terenach chatę, która z biegiem czasu została rozbudowana w nieprawidłowy sposób przez poprzedniego właściciela. Udało się ponownie wykorzystać fundamenty domku, dzięki czemu zmniejszono negatywny wpływ na środowisko. Pozwoliło to także zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć ilość odpadów budowlanych. Forma domu wynika z inspiracji lokalnymi rdzennymi STODOŁAMI, a także znajdującym się w pobliżu, zabytkowym mostem West Cornwall Covered Bridge.

Salon, jadalnia i kuchnia tworzą zalążek dużego przejścia przez cały dom. Ścieżkę komunikacyjną strategicznie rozplanowano. Przejście od wejścia do części głównej rozmieszczono tak, aby wykorzystać widoki na dolinę i istniejący głaz, który stał się  towarzyszem domu i uzupełnieniem krajobrazu. Zewnętrzna część domu jest pokryta sidingiem z desek opalanych metodą Shou Sugi Ban, odpornych na gnicie i inne zniszczenia. Wykończenia wnętrz są lekkie i przewiewne. Na jednym końcu domu znajduje się sypialnia główna, na drugim końcu znajdują się 2 sypialnie dla gości. Główna część mieszkalna między nimi pozwala właścicielom i ich gościom spędzać czas razem. Zachęca do tego poddasze – otwarta przestrzeń, która łączy się z tarasem leśnym i tarasem w dolinie.

Jeśli szukasz zaufanego dostawcy desek opalanych metodą Shou Sugi Ban, zajrzyj do Wood of Fire.

Lokalizacja: Connecticut, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne